34 °C, Budapest
34 °C
Budapest
Holnap
31°
Holnapután
33°
Csütörtök
33°
2022.07.04. hétfõ, Ulrik
filter.hu filter.hu

Hogyan mentsd meg a kerted szépségét?

A kertek gondozása bizony nagy tudást igényel. Az, hogy melyik problémával épp mit kell kezdeni, hogy a kertnek és a kertbe ültetett különböző növényeknek éppen mire van szükségük, hogy honnan lehet felismerni időben, ha baj van, mind olyan ismereteket igényelnek, amelyek csupán az idővel alakulnak ki az emberben. Nem elég utánaolvasni, nem elég néha-néha gondozni. Egy szép kert attól szép, hogy tulajdonosa időt és energiát fektet a rendben tartására, és ha problémát észlel, hát igyekszik minél előbb megoldani. A következőkben elárulok néhány kulisszatitkot, hogy mindig szép legyen a kerted.

A legnagyobb baklövés, melyet elkövethetsz!

A kertünket érdemes úgy kezelni, mintha a gyermekünk lenne. A gyep is él, táplálni és gondoskodni kell róla. Így ha probléma lép fel, tehát megbetegszik, akkor bizony nem az azonnali, nem a gyors megoldás lesz mindig a legtökéletesebb választás. Ha a gyermek beteg, neki sem adunk rapid gyógyszert, ami 1 nap alatt elmulasztja a bajt. Ahogyan a gyermek lázát is szépen fokozatosan lehet levinni, úgy a kertben kialakuló problémák helyrehozására is rá kell szánni az időt. Ahogyan egy gyerekbetegség esetében is inkább fordulunk a természetes gyógymódok felé, úgy a kertünkben fellépő problémák ellen is érdemes a megelőzésre  fókuszálni és a vegyszermentes módszereket választani ha nem csak szép kertet akarunk, hanem  élni is benne.

kertfüvesítés

Ilyenek a:

  • talajkondicionálók,
  • a talajjavítók,
  • Esstence növénykondicionálók
  • és a szerves gyeptrágyák is.

Amikor szükség van némi extra segítségre

Van az a helyzet, amikor nem elég az, hogy az ember megveszi azt, amelyre az éppen kérdezett szakember, esetleg az internet színes népe azt mondja, hogy működni fog. Sajnos a kert rendbehozatala nem ilyen könnyű, sőt! Szükség van a pontos, szakértői segítségre. Szeretnél igazán hasznos, érthető bejegyzéseket olvasni, olyanokat, amelyek segítségével akár teljesen kezdőként is rendbe hozhatod a megmenthetetlennek tűnő kerted? Mi most beavatunk, hol találhatod meg a legtutibb tippeket! Nézz körül a Kertfüvesítés bejegyzései között, amelyekből okulva te is igazi kertszakértővé válhatsz!

Mi történik a nem megfelelően gondozott kertben?

Nos, a kert, a gyep, ha nem vigyázol és gondoskodsz róla megfelelően, nagyon csúnyán bosszút áll rajtad: 2-3 év elteltével feladja a próbálkozást, hogy önmaga erejéből legyen egészséges. Ahogy te is minden nap szedsz C-vitamint, és próbálsz minél több zöldséget és gyümölcsöt enni, hogy az immunrendszeredet a lehető legjobb kondícióban tartsd, úgy ezt a talajnak is meg kell adni. A gyep, ha nem kap elegendő vizet, hihetetlenül gyorsan kiszárad, ha pedig túl sok esőzés és/vagy öntözés éri, hát begombásodik.Egyik sem ideális, amikor tökéletes kertet szeretnél kialakítani.

Legnehezebb az  egyensúly megteremtése és annak megtartása.De nem lehetetlen, ha megérted a körülöttünk lévő természet  működésének ritmusát.