7 °C, Budapest
7 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Csütörtök
2023.12.04. hétfõ, Barbara, Borbála
filter.hu filter.hu

Új karrierek a koronavírus után: a programozótól a webáruház indításig

2020. Elég csak ezt az egy évszámot leírni, és mindenki azonos véleménnyel van róla. Január környékén még nagy elvárásokkal indultunk neki az évnek, hiszen nem gyakori, hogy ilyen ismétlődő számokból álljon. Aztán február környékén már a legtöbben látták, hogy ebből bizony baj lesz, aztán márciusban elszállt minden remény. A világ megváltozott.

A munkahelyek erősen megszenvedték a pár hónap alatt bekövetkező változásokat, és nem csak Magyarországon. Sokan hetekre leengedték a rolót, mások pedig véglegesen elköszöntök a vásárlóiktól, mivel nem bírták tartani a folyamatosan fennálló költségeket a szokásos nyereség nélkül. Kijelenthetjük, hogy szinte minden munkahely megérezte a koronavírus hatását, azonban nem mindegyik rossz értelemben. Hogyan lehetséges ez?

webáruházkészítés

Home Office

A vírushelyzet megtanított valamit, mégpedig az otthoni munka értékét. Amikor nem lehet kimenni az utcára, és bentről kell figyelnünk az eseményeket, akkor gyakran átértékelődik a világról alkotott nézetünk. Az olyan munkák, amik könnyedén végezhetőek egy számítógép segítségével, hirtelen fontosabbak lettek, és ezek a családok tovább tudták folytatni a normálishoz hasonló életmódjukat. A legtöbb boltnak, áruháznak rá kellett jönnie, hogy csak akkor tud fennmaradni, ha az emberek folytatják a vásárlást, így beindultak a marketing cégek, a programozók és rengeteg új webáruház is megjelent. Vizsgáljuk meg, hogy miért.

A programozók

Kezdjük a programozókkal. Miközben a fiatalokról elmondható, hogy a legtöbben haladnak a korral, addig az idősebb korosztály gyakran próbálja kikerülni ezeket a lépéseket. Azok az áruház tulajdonosok és vállalkozók, akik inkább a szomszédokra és a szóbeszéd erejére építettek, hirtelen rádöbbentek, hogy az internet mekkora erővel bír. Pár hónap alatt a világ a hálózaton folytatta a létezését, ott kerestek ruhát, élelmiszert, de berendezési tárgyakat is. Akik nem voltak fenn a közösségi médián, nem találták meg a térképen, és nem tudtak róluk olvasni a neten, azok megszűntek létezni. Mivel sosem késő elkezdeni, a bátrak úgy próbálták meg kiküszöbölni ezeket a problémákat, hogy azonnal a programozókhoz fordultak, akik nekiálltak a webáruházak, weboldalak és más internetes elérhetőségek gyártásához. Ezáltal a kis helyi újságos is tudta frissíteni az online megvásárolható könyvek címét, és kapott egy esélyt a folytatáshoz. A programozók pedig boldogan álltak neki az újabb munkáknak.

Új webáruházak

Mit mondhatunk a webáruház indításáról? Sokan hobbiként űzik a varrást, festést, gyöngyfűzést, írást és más dolgokat. Azonban, miközben napi 8 órában dolgozunk valahol, már csak hébe-hóba jutunk el a kikapcsolódásig. A vírushelyzet azonban rengeteg időt is teremtett, legalábbis azoknál a családoknál, ahol nem voltak gyerekek. Nekik most jött el a lehetőségük a hálózatra való kilépéshez. Sokan elkezdték a maszkokat varrni, amit olyan üzemi szintre fejlesztettek fel, hogy már szükségük volt a webáruházra. Mások elkezdték eladni a könyveiket, festményeiket, és ezt akarták jogos úton véghezvinni. Nekik a webáruház nyitás ezekben a hónapokban kényelmes és biztos pont lett, ami némi jövedelmet is hozott.

A marketingesek szintén folytatták a munkájukat, mivel az interneten most még több eladó jelent meg, így a vásárlóhoz való eljutás fontosabb lett, mint valaha. Ezek a munkák nevezhetőek a koronavírus új karrierjeinek is.