27 °C, Budapest
27 °C
Budapest
Holnap
25°
Holnapután
22°
Péntek
21°
2023.06.06. kedd, Norbert
filter.hu filter.hu

BAR listások alakulása 2020-ban, és mi lesz a hitel moratórium eltörlése után?

A válság alatt a kormány kedvező intézkedéseket vezetett be. Ilyen többek között a hitel moratórium eltörlése is. A Hitelmindenkinek szerint ez nem jelent azonnali mentességet csak haladékot. A legtöbb bank külön felhívja erre a partnerek figyelmét. Természetesen sokan élnek is a lehetőséggel. Egy biztos, most nem célszerű hitelt felvenni. A portál szerint nem árt az óvatosság és ha tehetjük, informálódjunk a hitelintézeteknél!

Hogyan alakulnak a BAR listások lehetőségei?

hitelmoratórium

Mielőtt bővebben belemennénk a folyamatokba nem árt tisztázni néhány fogalmat. Az adósságlista, illetve a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) egy olyan adatállomány, amely azt vizsgálja, hogy jogosultak vagyunk-e hitelre. Továbbiakban segítséget nyújthat a hitelszerződések értelmezéseben is.

Felmerülhet a kérdés, hogy mi történik akkor, ha rajta vagyunk ezen a listán. Az sem mindegy, hogy pozitív vagy negatív értelemben. Ha korábban nem fizettük rendesen és határidőre a törlesztőt, akkor a rendszer „figyel” minket és a későbbi hitelvizsgálatnál ez az információ felhasználható.

Mit is jelent ez a gyakorlatban?

Nagyjából egy év alatt minden hitelt törlesztettünk, akkor innen számítva a rendszer megőrzi az adatokat. Tehát ezen időszak alatt semmilyen hitelt vagy kölcsönt nem kaphatunk a banktól. Sőt csalás és visszaélés esetén, akár öt évig folyamatos ellenőrzés alatt is állhatunk, vagy végső soron adott bank nem is adhat kedvezményeket. A hitelmindenkinek.hu jelzi, hogy a BAR listás – dolgot nagyon komolyan kell vennünk!

Ha módunkban áll, akkor időre fizessük ki a törlesztőt. Aki pedig a BAR listán szerepel, a válság után sem kaphat hitelt.

Van mód a halasztásra

A szabály pár hete lépett hatályba, ennek megfelelően az ügyfelek automatikusan haladékot kapnak. Ez az állapot pillanatnyi nyugalmat jelenthet ebben a nehéz időkben. Azonban a hitelmindenkinek.hu kiemeli, ha tehetjük, fizessünk pontosan, mert a későbbiekben növekszik a sok összeg. Ez a haladék a személyi kölcsönre, jelzáloghitelre vonatkozó hitelfedezeti biztosítási díjra nem vonatkozik.

Mindezek mellett számos pénzintézet külön szabályozza, hogy a moratórium alatt összegyűlt kamat és egyéb díjakat hozzá kell számítani a havi törlesztőrészlethez. Az átláthatóságot segíti a bankok szabályzata, kérdés esetén pedig ügyfélszolgálatukon kell érdeklődni. Szakemberek szerint az ügyfelek még a halasztási szabályt követően értesítést kaptak. Folyószámla-hitel tekintetében a netbank jelzi, hogy akarunk-e törleszteni vagy kérjünk inkább haladékot.

A moratórium megoldást nyújthat annak, aki a járvány miatt pénzügyi válságba került vagy megszűnt az állása. A hitelintézetnél szerencsére ezt külön nem szükséges indokolni. Ugyanakkor, aki fizetőképes annak érdemes átgondolnia, hogy szükséges-e később törleszteni. Tehát mindez egyéni felelősség, főleg ha egy háztartásban többen is élnek. Ebből következik, hogy a szüneteltetés alatt plusz kiadások nem merülhetnek fel. Azonban a bank nem tud garanciát adni arra, hogy mi történik akkor, ha a hitelkondíció megváltozik a moratórium alatt. Vagyis a kamatunk több lesz később. Ezért is fontos, hogy megfontoltan cselekedjünk és minden tényezőt figyelembe vegyünk.

Mi lesz a válság után?

Egyes hírek szerint a vírushelyzet májusban tetőzik, mások szerint pedig nyáron. Senki sem tud semmi biztosat. Így az is elképzelhető, hogy csak ősszel szakíthatunk a karantén-helyzettel. Az ügyfél hitelétől is függ, hogy a  „szünet” után mennyit és mikor kell visszafizetni a hitelintézetnek.

Célszerű már most érdeklődni a lehetőségekről. Viszont kerüljük a személyes ügyintézést, ugyan a bankfiókok nem zártak be. Itt is érvényes az a szabály, „hogy csak a legszükségesebb esetben keressük fel a bankot” – figyelmeztet a hitelmindenkinek.hu.

A legújabb hírek szerint az úgynevezett babaváró hitelt is intézhetjük a világhálón keresztül. Az Erste-nél például a folyószámlahitel határidejét is eltörölték leginkább annak, aki eddig időben fizette a törlesztőt.

Nem érdemes tehát nagy összegeket felhalmozni. Több lesz a kamat és negatív lehet az ügyfél megítélése is.