12 °C, Budapest
12 °C
Budapest
Holnap
18°
Holnapután
16°
Szerda
12°
2024.03.03. , Kornélia
filter.hu filter.hu

Mit érdemes tudni a bioélelmiszerekről?

Napjaink szépsége, hogy az emberek egyre nagyobb százaléka fedezi fel a bioélelmiszereket és az általuk tapasztalható előnyöket. Bár ez mind nagyon szép, de honnan tudhatjuk, hogy két paradicsom vagy épp alma közül melyik a bio? Maradj velünk és tudd meg, hogy honnan is származik a bioélelmiszer!

Mitől bio?

bioélelmiszer

Az alapvető különbség a hagyományos és a bioélelmiszerek között, hogy az, ami a bio jelzőt kiérdemli, 100 százalékosan ökológiai gazdálkodásból származik. Hogy ez mit is jelent a gyakorlatban? Nem csak a permetezés hiányát, hanem ennél sokkal összetettebb dolgokat. Lássuk is:

  • Egy ökológiai gazdálkodásban nem használnak műtrágyát, emellett a toxikus és szintetikus anyagokat is kerülik, hogy maximálisan természetes legyen a gazdaság léte.
  • Természetesen ez igaz a permetezésre is, ahogy azt a legtöbben gondolják, hiszen a bioélelmiszerek esetében nagyon fontos, hogy csak olyan anyagokkal óvhatják meg a növényeket, amiket egy mosással el lehet távolítani, és emellett a felszívódástól sem kell tartani. 
  • Ezenfelül egyáltalán nem használható semmilyen génmanipulált szer, szervezet, mag.
  • A termesztéshez alkalmazott földnek pedig 3 éve vegyszermentesnek kell lennie.

Ahogy látható, nem attól lesz bio egy alma, hogy van vagy nincs benne kukac, hanem rengeteg más kritériumnak kell megfelelnie. 

Ezeknek a kiváló minőségű bioélelmiszereknek az előállítása jelentősen nagyobb energiát vesz igénybe, arról nem is beszélve, hogy jóval kisebb mennyiségben teremnek az alapanyagok, mint a hagyományos társaik. Mivel sokkal egészségesebbek, mint a mesterséges anyagokkal kezelt társaik, így ez az árukban is megmutatkozik. Arról nem is beszélve, hogy azokban az áruházakban, kereskedőknél, akik bio- és nem bioélelmiszereket is forgalmaznak, jól láthatóan és tökéletesen el kell különíteni azokat egymástól. 

Hol szerezd be a biotermékeket?

A legtöbben a biopiacra esküsznek, aminek azért is van létjogosultsága, hiszen egyre kevesebben engedhetik meg maguknak, hogy vegyszermentesen állítsanak elő különböző élelmiszereket. Ez azért is fontos, mert aki a bioélelmiszerek mellett tette le a voksát, annak nagyon fontos, hogy ellenőrzött körülmények mellett szerezze be a betevő falatokat. A legtöbbet a csomagolása árul el az adott élelmiszerről, mivel azon kötelező feltüntetni, hogy ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származik-e. 

Ha igazán biztosra szeretnél menni, akkor a legjobb választás, ha magadnak termeled meg, amit csak lehet, vagy olyan helyről szerzed be, ami garantáltan a bioéletmód mellett köteleződött el. Ilyen például a Biocity, ahol vegán és bioélelmiszerek, összetevők várnak, sőt még a tisztító- és szépségápolási szerek összeállításánál is figyelnek az összetevőkre.

 

Mozogni kell!
Kellékek, étrend
Mozogni kell!
Kellékek, étrend
Mozogni kell!
Kellékek, étrend
Mozogni kell!
Kellékek, étrend
További anyagok