32 °C, Budapest
32 °C
Budapest
Holnap
26°
Holnapután
29°
Kedd
31°
2022.07.02. szombat, Ottó
filter.hu filter.hu

Mit használjunk a paleolit étrendben?

Azt valószínűleg mindenki tudja, hogy a paleolit étrend egy meglehetősen szigorú keretek között létező életmód. Hiszen a legfontosabb alapelve, hogy mentesek legyenek az elfogyasztott ételek minden mesterséges adalékanyagtól. Lássuk, hogy mivel is készíthetünk egészséges paleolit ételeket.

Miket fogyasszunk és miket ne?

A paleolit étrend alapja a természeti népek táplálkozása, így értelemszerűen azok a támogatott ételek, amiket már a paleolit korban is fogyaszthattak. Ilyenek például a húsok, halak, zöldségek, gyümölcsök, magok és bogyók. Persze jó néhány fűszer is van közöttük, de érdemes ellenőrzött forrásból beszerezni azokat. Amennyiben jó helyről vásárolunk, akkor koránt sincs akkora különbség az anyagiakban, mintha egy hagyományos fűszert vennénk egy átlagos hiperben. 

Tiltólistásak a palolit étrendben a gabonafélék, a hüvelyesek, a cukor, a tejtermékek, a finomított olajok és a keményítő. Ezek egyáltalán nem léteztek korábban, és a természetben sem fordulnak elő úgy, hogy az emberi fogyasztásra alkalmas legyen. Ebből kifolyólag tehát nem lehet őket fogyasztani, ha valaki komolyan gondolja a paleolit életmódot.

A legfontosabb fűszerek

Ahogy említettük, a felsorolt hozzávalókból igen változatos és sokszínű ételeket lehet készíteni, amikhez már csak minőségi fűszerek kellenek. Például egy pörkölthöz nem is igen kell más, mint egy zacskó Paleolit vöröshagyma-granulátum és persze az ízlés szerint alkalmazandó fűszerek, hiszen a hús igenis kell a szervezetünknek. 

paleolit vöröshagyma

Sőt, ha úgy érezzük, hogy nem tudunk meglenni szószok és öntetek nélkül, akkor sem kell kétségbe esni, mivel létezik erre is megoldás. Egy cukormentes ketchup sok természetes és mesterséges adalékoktól mentes hozzávalóval igazi főnyeremény. 

Sőt, ha grilleznénk, akkor sem kell a fejünkhöz kapni, hiszen a paleolit diétába beilleszthető grill fűszerkeverék kapható a PaleoCentrum webáruházban, ahol emellett rengeteg más izgalmas hozzávalóval is gazdagabbak lehetünk. 

Például a gyömbér tökéletes a problémás gyomorra és a torokfájásra egyaránt, de ha inkább a levesbe való zöldségmix érdekel, akkor ahhoz is kedvező áron juthatsz hozzá az említett webáruházban. 

Szereti a család a pizzát? Miért rendelnél, ha egy jó fűszerkeverékkel díjnyertes paradicsomszószt keverhetsz, aminek a nyomába sem érnek a bolti vackok. Azért azt ne feledd, hogy a gabonafélék tiltólistásak (viszlát liszt!), ezért találnod kell valami egészséges opciót arra, hogy finom és tökéletes állagú tésztát készíts!

Érdekelnek a paleo életmódhoz tartozó ételek, hozzávalók és úgy az egész elképzelés? Nem hívjuk diétának, mert ez több ennél, hiszen nem csak addig étkezik így az ember, míg le nem adja a kívánt kilókat, hanem az egészséges élet érdekében gyökeresen változtatni kell.

Elő- és főétel
Desszert, nasi
Elő- és főétel
Desszert, nasi
Elő- és főétel
Desszert, nasi
Elő- és főétel
Desszert, nasi
További anyagok