7 °C, Budapest
7 °C
Budapest
Holnap
10°
Holnapután
Csütörtök
2021.04.19. hétfõ, Emma
filter.hu filter.hu

Milyen egy igazi osztrigakés?

Előkelő helyeken, éttermekben gyakran dolgoznak különleges alapanyagokkal, de az is előfordulhat, hogy hirtelen otthon is valamiféle egzotikumra vágyunk. Ilyen lehet például a kagylófélék családjába tartozó osztriga is. A speciális kívánságok azonban speciális előkészületeket igényelnek. A következő cikkben tehát az osztrigakés használatáról olvashatsz részletesebben.

Élet konyhakések nélkül?

Te el tudod képzelni az életed funkcionális konyhakések nélkül? Kibírnád a konyhában 1 késsel akár egy hétig is? Nos, ez eléggé veszélyes, szóval nem bátorítunk arra, hogy teszteld. De sokszor fel sem fogjuk, milyen nagy jelentőséggel bírnak a speciális konyhai kések. Nem csak időt spórolhatsz, de némi bosszankodást is, ha minőségi eszközökkel szereled fel konyhádat! A különböző munkafolyamatokhoz különféle típusú késeket szerezhetünk be, amelyek megkönnyítik munkánkat – például az osztriga nyitáshoz osztrigakést. 

Az osztriga szakszerű nyitása

Biztosan tudni szeretnéd, mi a profik titka az osztriga nyitását illetően, ezért most megosztjuk veled a kulisszatitkokat. 

Az első és legfontosabb, hogy az osztriga nyitásához mindenképpen használjunk védőkesztyűt, mert az osztrigának nagyon éles szélei vannak.

A kést finoman helyezzük a két héjpalást közé, majd lassan csúsztassuk végig a felső héj belső részén, átvágva az adduktor izmot. Ezután válasszuk le a felső héjpalástot. Ha ez megvan, akkor az alsó héj és az osztriga közé csúsztassuk be késünket, és mindkét oldalon lazítsuk meg a fonalkopoltyú letapadt részeit. 

Végül az alsó héjpalástban is vágjuk át az adduktor izmot, és érzéssel mozgassuk meg az osztrigát a héjban. Az osztriga ezt követően tálalásra kész.

Osztrigakéssel könnyebb!

osztrigakés

Minden folyamat könnyebb, ha rendelkezünk ahhoz egy megfelelő eszközzel. 

Az osztrigakést sokan csak “kagylókés” néven ismerik. Ez a speciális eszköz segít nekünk abban, hogy a kagylót fel tudjuk feszíteni. Kialakításának elsődleges erénye a praktikusság, hiszen csúszásgátló markolata megakadályozza, hogy a kezünk megcsúszhasson munka közben, így megelőzhetőek a balesetek. 

Ezen eszközök pengéje általában 6-7 cm-es, és leginkább rozsdamentes acélból készül, így garantáltan strapabíró. 

Amennyiben hosszú távú megoldásra van szükséged, és mindenképpen osztriga kerül fel az asztalra, akkor tekintsd meg a Kések Ollók Webáruház osztrigakés-kínálatát!

Késekből szetteket!

Nem csak az osztrigakés van a világon, ez csupán egy a sok-sok funkcionális kés közül, amelyet érdemes az eszköztárunkban tudni. A legjobb talán az, ha összeállítasz magadnak egy konyhaikés-szettet, amibe az olyan, legjellegzetesebb késeket szeded össze, mint a bárd, a kenyérvágó, az aprító, a hússzeletelő, a filéző, a dekoráló, a sajt- vagy a szakácskés. Így minden eshetőségre felkészülhetsz.