28 °C, Budapest
28 °C
Budapest
Holnap
26°
Holnapután
29°
Kedd
31°
2022.07.02. szombat, Ottó
filter.hu filter.hu

Milyen egy igazi osztrigakés?

Előkelő helyeken, éttermekben gyakran dolgoznak különleges alapanyagokkal, de az is előfordulhat, hogy hirtelen otthon is valamiféle egzotikumra vágyunk. Ilyen lehet például a kagylófélék családjába tartozó osztriga is. A speciális kívánságok azonban speciális előkészületeket igényelnek. A következő cikkben tehát az osztrigakés használatáról olvashatsz részletesebben.

Élet konyhakések nélkül?

Te el tudod képzelni az életed funkcionális konyhakések nélkül? Kibírnád a konyhában 1 késsel akár egy hétig is? Nos, ez eléggé veszélyes, szóval nem bátorítunk arra, hogy teszteld. De sokszor fel sem fogjuk, milyen nagy jelentőséggel bírnak a speciális konyhai kések. Nem csak időt spórolhatsz, de némi bosszankodást is, ha minőségi eszközökkel szereled fel konyhádat! A különböző munkafolyamatokhoz különféle típusú késeket szerezhetünk be, amelyek megkönnyítik munkánkat – például az osztriga nyitáshoz osztrigakést. 

Az osztriga szakszerű nyitása

Biztosan tudni szeretnéd, mi a profik titka az osztriga nyitását illetően, ezért most megosztjuk veled a kulisszatitkokat. 

Az első és legfontosabb, hogy az osztriga nyitásához mindenképpen használjunk védőkesztyűt, mert az osztrigának nagyon éles szélei vannak.

A kést finoman helyezzük a két héjpalást közé, majd lassan csúsztassuk végig a felső héj belső részén, átvágva az adduktor izmot. Ezután válasszuk le a felső héjpalástot. Ha ez megvan, akkor az alsó héj és az osztriga közé csúsztassuk be késünket, és mindkét oldalon lazítsuk meg a fonalkopoltyú letapadt részeit. 

Végül az alsó héjpalástban is vágjuk át az adduktor izmot, és érzéssel mozgassuk meg az osztrigát a héjban. Az osztriga ezt követően tálalásra kész.

Osztrigakéssel könnyebb!

osztrigakés

Minden folyamat könnyebb, ha rendelkezünk ahhoz egy megfelelő eszközzel. 

Az osztrigakést sokan csak “kagylókés” néven ismerik. Ez a speciális eszköz segít nekünk abban, hogy a kagylót fel tudjuk feszíteni. Kialakításának elsődleges erénye a praktikusság, hiszen csúszásgátló markolata megakadályozza, hogy a kezünk megcsúszhasson munka közben, így megelőzhetőek a balesetek. 

Ezen eszközök pengéje általában 6-7 cm-es, és leginkább rozsdamentes acélból készül, így garantáltan strapabíró. 

Amennyiben hosszú távú megoldásra van szükséged, és mindenképpen osztriga kerül fel az asztalra, akkor tekintsd meg a Kések Ollók Webáruház osztrigakés-kínálatát!

Késekből szetteket!

Nem csak az osztrigakés van a világon, ez csupán egy a sok-sok funkcionális kés közül, amelyet érdemes az eszköztárunkban tudni. A legjobb talán az, ha összeállítasz magadnak egy konyhaikés-szettet, amibe az olyan, legjellegzetesebb késeket szeded össze, mint a bárd, a kenyérvágó, az aprító, a hússzeletelő, a filéző, a dekoráló, a sajt- vagy a szakácskés. Így minden eshetőségre felkészülhetsz.