32 °C, Budapest
32 °C
Budapest
Holnap
26°
Holnapután
29°
Kedd
31°
2022.07.02. szombat, Ottó
filter.hu filter.hu

Hangszigetelt kompresszorok, ha elvárt a csendes működés

A kompresszorokról igen ritkán esik szó, pedig számos területen alkalmazzuk őket; a leggyakrabban szerszámgépek meghajtására vesszük őket igénybe, számos ipari folyamat elképzelhetetlen nélkülük, de használjuk őket a gyógyszeriparban, a kozmetikai iparban és természetesen az élelmiszeriparban is. Gyakorlatilag mindenhol, ahol sűrített levegőre van szükség. A műszaki fejlődésnek köszönhetően ma már olyan kompresszorokkal is találkozunk, amelyek hangszigeteléssel csökkentik a kibocsátott zajt.

Az ilyen zajcsökkentett kompresszorok gyakorlatilag bármikor használhatók, ha elvárás az alacsonyabb működési zajszint. De mégis hogyan érhető el egy kompresszor esetében, hogy halkabb működésre legyen képes? A magyarázatot a btkkft.hu munkatársától kapjuk.

zajcsökkentett kompresszor

Minden egyes kompresszor rendelkezik zajkibocsátással; elsősorban a méretük, illetve a kapacitásuk határozza meg, milyen hangosak.

Minél nagyobb a méret és a kapacitás, a zajszint is annál magasabb – természetesen. Általánosságban az is elmondható, hogy az ipari területeken alkalmazott kompresszorok hangosabbak, ami szintén a mérettel és a kapacitással magyarázható. Emellett érdemes tudni, hogy a dugattyús megoldások hangosabbak, a csavarkompresszorok rendszerint halkabb működésűek.

Ezek alapján teljesen logikus lenne, ha az úgynevezett zajcsökkentett kompresszorok minden esetben a csavarkompresszorok közül kerülnének ki, ez azonban nem jelenthető ki ilyen határozottan. A dugattyús kompresszorok között is találhatunk kifejezetten halk működésű készülékeket, ám ezekhez speciális zajcsökkentő burkolás szükséges. Persze a burkolás miatt meg kell oldani a hőtermelés problémáját; ezt legegyszerűbben léghűtéssel, vagyis hűtőventilátorokkal lehetséges.

Külön figyelmet érdemelnek a zajcsökkentett dugattyús kompresszorok, amelyek kifejezetten kedvező áron vásárolhatók meg a jobb csavarkompresszorokhoz képest, mégis ugyanolyan halk működésre lehetnek képesek. Ennek köszönhetően akár különleges felhasználási feltételek esetén is megfelelő alternatívát jelenthetnek.

Ha a dugattyús változatok mellett döntünk, azt tapasztaljuk, hogy a kínálat meglepően széles. Ennek köszönhetően könnyedén megtalálhatjuk az igényeinknek leginkább megfelelő gépet. Érdemes tudnunk, hogy szakaszos és folyamatos levegő felhasználásra optimalizált kompresszorok léteznek; fontos, hogy a célunknak megfelelő készülékek közül válasszunk, így biztosítható a megfelelő hatásfok és a kellően hosszú élettartam.

A minőségi sorozatok tagjai rendszerint öntöttvas hengerekkel rendelkeznek. Nem túlzás azt állítani, hogy az öntöttvas hengerek a hosszú élettartam garanciái. Az ilyen kompresszorok gyakorlatilag elnyűhetetlenek. Fontos, hogy olyan készüléket válasszunk, amely esetében a villanymotor teljesítménye és a tartályméret összhangban van egymással. Ez garantálja, hogy a sűrítőegység optimális munkát képes végezni.

Fontos szem előtt tartanunk, hogy csakis a megbízható gyártóktól származó kompresszorok vásárlása ajánlott. Ezek esetében biztosított a megfelelő szervizhálózat, illetve a garanciális ügyintézés. Az ismeretlen távol-keleti üzemekben összeállított készülékek esetén ez nem feltétlenül mondható el. Ha kérdésünk adódna a kompresszorokkal kapcsolatban, a btkkft.hu munkatársai készséggel állnak rendelkezésünkre.