28 °C, Budapest
28 °C
Budapest
Holnap
24°
Holnapután
23°
Szerda
25°
2023.06.04. , Bulcsú
filter.hu filter.hu

Minden (is), amit eddig talán nem tudtál a Hennessy konyakról

A Hennessy konyak valóságos fogalomnak számít a prémiumkategóriás italok rajongói körében. A brand említésére a legtöbben elégedetten csettintenek, és elismerő szavakkal illetik a konyakok legfelső polcára illő különlegességet.

A cikkben a Hennessy konyakkal, valamint a lepárlóval kapcsolatos érdekességeket fogjuk megosztani. Egyaránt szó lesz a megalakulás körülményeiről, néhány forradalmi újításról, valamint a magas minőség fenntartásához elengedhetetlen megoldásokról.

Hennessy konyak

Érdekességek a Hennessy konyaklepárló alapításának körülményeiről

A Hennessy konyaklepárló Richard Hennessy, ír származású, ellenben a francia seregben szolgáló katonatiszt nevéhez köthető még 1765-ből. Néhány fontosabb mérföldkő a vállalkozás kezdeti történetéből.

A legelső konyakszállítmányuk az Egyesült Államokba csaknem 30 évvel később, 1794-ben indult útjára. Fontos történés volt, amikor 1817-ben a walesi herceg is megkedvelte a márkát. Az első V.S.O.P. jelzésű konyak például kifejezetten neki készült.

Egy évvel később az orosz uralkodó család részéről is érkezett meglepetés. Maria Feodorovna császárné fia, I. Sándor cár születésnapjának alkalmából kérte a legfinomabb konyak elkészítését. A század közepén pedig már Kínába exportált a Hennessy.

Az alapító unokájának, Maurice Hennessy nevéhez köthető forradalmi újítások

Maurice Hennessy eltérő számú csillagot alkalmazott ahhoz, hogy a konyakok különböző minőségét jelölni tudják. Erre a periódusra datálható a Hennessy's Three Star Cognac, vagyis a manapság VS (Very Special) elnevezéssel ismert változat születése.

Mindemellett az XO (Extra Old) minősítés létrehozása, valamint a szabályainak a lefektetése szintén Maurice Hennessy nevéhez köthető. Egyébként ezek az italok az első tervek alapján a nagyközönség elől rejtve maradtak volna, csakis a barátoknak szánták őket.

A Hennessy álláspontja szerint ebben rejlik az áttörő siker titka

A Hennessy konyaklepárlónál mindenki úgy vélekedik, hogy a gyártás folyamatában egyszerűen nincs helye improvizációnak. Minden egyes apró momentum speciális figyelmet kap a teljes procedúra ideje alatt, hogy a gyártási előírás maradéktalanul teljesüljön.

A Hennessy által vallott értékek közül a jóság és figyelem, valamint a szilárdság és szeretet meghatározó szerepet tölt be. Minden egyes dolgozó ezen értékek mentén teszi a feladatát, ennek köszönhetően tartható fenn a kimondottan magas minőség.

Persze fontos szerepe van az Ugni Blancnak, vagyis a könnyű és gyümölcsös szőlőnek is. A Hennessy gyártásához csakis a régió négy nagy területéről, egész pontosan a Grande Champagne, Petite Champagne, Borderies, illetve Fins Bois vidékről származó szőlő kerülhet felhasználásra.