31 °C, Budapest
31 °C
Budapest
Holnap
24°
Holnapután
23°
Szerda
25°
2023.06.04. , Bulcsú
filter.hu filter.hu

Ezeket érdemes tudni a szűréstechnikai karbantartásról

Az alábbiakban három rövid esettanulmány keretében fogjuk bemutatni, hogyan néz ki a gyakorlatban egy szűréstechnikára specializálódott cég profi munkametódusa. Mielőtt azonban rátérnénk az említett esettanulmányokra, járjuk kicsit körbe a témát és nézzük meg, hogy melyek a legfontosabb tudnivalók.

A legtipikusabb feladatok az egyszeri alkatrészcserétől a komplex létesítményüzemeltetésig

Az üzemeltetési és karbantartási folyamat sokrétű és szerteágazó. Ide tartoznak az olyan “egyszerűbb” feladatok, mint a porleválasztó egységek takarítása, a szűrőpatronok és zsákok cseréje, de akár a szűrőházak átalakítása és beüzemelése is. Mindezeken túl minden komoly szűréstechnikával foglalkozó cégnek megtaláljuk a szolgáltatásai között az olyan komplex ajánlatokat, amelyek egy adott létesítmény teljes körű üzemeltetési feladataira is kiterjednek. Ilyenek például a teljes üzem gépészeti- és villamos egységeinek és akár a további kiszolgálóegységeknek a takarítása.

Érintett iparágak

A szűréstechnikai karbantartás és üzemeltetés gyakorlatilag a gazdaság és a nagyüzemi termelőszektor valamennyi szereplőjét érinti. Minden olyan üzem, ahol levegő-, szennyvízkibocsátó, hűtő-fűtő- és szárítóberendezések találhatóak, vagy összetett légtechnikai berendezések vannak kiépítve. Két, tipikusan ilyen szektor az élelmiszer- és a gyógyszeripar, ahol folyamatos ellenőrzés mellett akár rövidebb időközönként is szükséges tisztítani, fertőtleníteni a különféle szűrőrendszereket.

Három esettanulmány 

Végezetül nézzünk meg három konkrét példát, melyeket a Rimóczi Filters bocsátott a rendelkezésünkre az általuk elvégzett és dokumentált konkrét karbantartási munkáról.

1. Gyógyszergyár. 

Feladat: a gyógyszergyár veresegyházi telephelyén a porleválasztó rendszer és a hozzá tartozó légtechnikai csőrendszer teljes karbantartása és komplett tisztítása.

Megoldás, munkafolyamat: 

  • anemosztátházak fizikai szennyeződéseinek eltávolitása , vegyszeres tisztitása
  • anemosztátházakhoz tartozó bekötő ágvezetékek , flexibilis elemek tisztitása gépi tisztitással , fertőtlenitése
  • gerincvezetékek , kisebb légcsatornák gépi , kézi tisztitása ( bowdenes kefével , porszivóval) fertőtlenités kézi permetezéssel
  • a nagyobb keresztmetszetű légcsatornák tisztitása robotos technologiával , illetve csatornában közvetlen emberi erővel
  • a nagyobb keresztmetszetű légcsatornák fertőtlenitése robotos befúvással , illetve csatornában közvetlen emberi erővel
  • tisztitóajtók visszahalyezése fertőtlenités után
  • elkészült rendszerek felmatricázása dátumozása
  • befúvó légkezelők mechanikai tisztitása , vegyszeres fertőtlenitése , lelakatolása , felmatricázása , tisztasági kontroll mérés
  • elszivó légkezelők mechanikai tisztitása , vegyszeres fertőtlenitése , lelakatolása , felmatricázása , tisztasági kontroll mérés
  • takaritás, rendrakás , keletkezett hulladék kijelölt helyre történő deponálása

2. Bútorgyártó Vállalat

Feladat: egy faipari porleválasztó egység átalakítása, hozzá tartozó szűrőkosarak és szűrőzsákok gyártása, szállítása és komplett cseréje volt, mivel a korábbi szerkezeti konstrukció, illetve a zsákok elhasználódása nem tette lehetővé a szűrő hatékony használatát. 

Megoldás, munkafolyamat: a régi zsákszűrők eltávolítása után 490 darab új merevítőkosár és antisztatikus szűrőzsák került beépítésre.

3. Élelmiszeripari gyártó cég

Feladat: a megbízás egy italgyártó vállalat rozsdamentes tartály komplett cseréjére szólt, mivel az erősen korrodálódott. 

Megoldás, munkafolyamat: a rozsdamentes tartályt polipropilén tartályra váltották fel, és megtörtént a komplett csővezetékek cseréje. Az átadás előtt még elvégeztek egy 24 órás nyomáspróbát is.