18 °C, Budapest
18 °C
Budapest
Holnap
13°
Holnapután
17°
Szombat
19°
2024.04.24. szerda, György
filter.hu filter.hu

Fűtőszőnyeggel a kellemes melegért

A nyári nagy melegben nehéz a fűtésre gondolni. Ilyenkor nem tudjuk elképzelni, hogy néhány hónap múlva fázni fogunk, pedig így lesz. Ezért érdemes előre gondolkodni, és amennyiben aktuálissá vált, korszerűsíteni fűtésünket, például elektromos fűtésre, fűtőszőnyegre váltással.

A fűtéskorszerűsítés manapság nagyon népszerű téma - nem véletlen. Hiszen egyrészt pénztárcánk, másrészt környezetünk védelme érdekében egyáltalán nem mindegy, milyen módon melegítjük fel otthonunkat. A megújuló energiaforrások kedvező megoldást kínálnak mindkét felmerülő problémára.

fűtőszőnyeg

Az alternatív, megújuló energiaforrások egyre több háztartásban jelen vannak. Van ahol kisebb, van ahol akár teljes mértékben is átveszi az áram termelését, és akár a fűtést is. Ha nincs lehetőségünk arra, hogy ilyen módon támogassuk környezetünket, akkor is érdemes lehet átgondolni fűtési rendszerünk korszerűsítését, és időben megtenni a szükséges lépéseket.

Az elektromos fűtésé a jövő?

Az elektromos fűtés például kiváló lehetőség minden olyan otthon felmelegítésére, ahol különösen fontos a hő egyéni és akár folyamatos szabályozása. Természetesen a leginkább ideális az, ha mi magunk tudjuk az ehhez szükséges áramot megtermelni, de akkor is költséghatékony fűtési mód lehet, ha ez másként van. 

Nem kevés pénzt spórolhatunk ugyanis már pusztán azzal is, ha odafigyelünk, és rendszeresen aktualizáljuk fűtésünket a meleg igényünknek megfelelően. Például, ha déli vagy nyugati fekvésű az otthonunk, könnyen lehet, hogy a délutáni órákban akár már kevés napsütés mellett is mérsékelhető a fűtés mértéke. 

Hőérzetünknek kedvez továbbá az is, ha megfelelően választjuk meg a fűtőtestek helyét otthonunkban. Érdemes a radiátorokat például olyan helyre telepíteni, ahol jelentősebb időt tartózkodunk, de a termosztát megfelelő elhelyezése is legalább ennyire lényeges kérdés.

fűtőszőnyeg

Fűtőszőnyeggel a megfelelő hőérzetért!

Tény, hogy a meleg felfelé száll, ezért érdemes ezt a tulajdonságot is számításba venni. Előnyös lehet például padlófűtés alkalmazása, hiszen így nem csupán a felfelé szálló meleg hatását élvezhetjük a megfelelő magasságban, hanem azzal is hozzájárulhatunk kellemes érzetünkhöz, hogy talpunk felől melegítjük át testünket.

Sokan megijednek a padlófűtés kialakításától. Azt gondolják, hogy meglévő burkolat esetében nem telepíthető fűtőszőnyeg annak sérülése nélkül. Ez azonban közel sem így van!

Egy ügyes kezű burkoló segítségével anyagveszteség nélkül tudunk akár utólag is fűtőszőnyeget elhelyezni bármely burkolatunk alá, legyen szó hideg-, vagy melegburkolatról.

Érdemes tehát időben gondolkodni, és még a fűtési szezon előtt elvégezni a szükséges átalakításokat otthonunkban annak érdekében, hogy télen már csak annyi dolgunk legyen, hogy élvezzük otthonunk melegét.