29 °C, Budapest
29 °C
Budapest
Holnap
26°
Holnapután
29°
Kedd
31°
2022.07.02. szombat, Ottó
filter.hu filter.hu

„Állványra szerelt” munkabiztonság

A magaslati munkák sok szakma elkerülhetetlen velejárói. De sok esetben elég, ha mindössze a saját portánkon belül maradunk és a különböző épületekhez kapcsolódó felújítási, vagy épp a magasabb kerti növényekhez köthető kertészeti munkákra gondolunk, bizony, magasra kell törnünk. Ehhez lehet nagy segítség egy állvány.

állvány

Egyszerű és biztonságos megoldás

A különböző állványokkal sokszor és sok helyen találkozhatunk. A leggyakrabban talán az utcákat róva, a szinte minden sarkon felbukkanó építési területeken láthatjuk őket. Ebben az esetben már egészen komoly szerkezetekről beszélhetünk, melyeken napi szinte közlekedik és végez fizikai munkát egy teljes brigád. Így a legfontosabb, hogy az állvány biztonságos „emelkedést” nyújtson a munkások számára.

A leggyakoribb tehát az ipari felhasználás, léteznek azonban kisebb, olcsóbb megoldások is, melyek a kisebb vállalkozások számára vagy épp háztáji munkák során lehetnek biztonságos támaszok. Gondoljunk csak a szobafestőkre, a tetőfedőkre, vagy épp a kőművesekre – de még számos szakmát sorolhatnánk – akik napi szinten találkozhatnak „magaslati” munkákkal. Számukra is ideális megoldást jelenthet egy kompakt, jól szállítható és könnyen összeszerelhető állvány.

Az állványok legfontosabb pillérei

A legtöbb eszköznek, műszaki cikknek stb. megvannak azon nélkülözhetetlen tulajdonságai és kritériumai, melyek alapjaiban határozzák meg azok minőségét, használhatóságát és azt, hogy mennyi pénzt érdemes rájuk költeni. Az állványok esetén természetesen az első és legfontosabb szempont, hogy milyen gyakorisággal, milyen volumenű munkákhoz szeretnénk használni.

állvány

A már említett nagyobb építkezésekhez elengedhetetlen egy több méter magasságú, masszív szerkezet beszerzése, mely természetesen már jelentősebb anyagi ráfordítást igényel, ugyanakkor kisebb munkákhoz, saját használatra elegendő egy alacsonyabb, egyszerűbb modell. Ezektől függetlenül azonban lássuk, melyek a legfontosabb tulajdonságok, melyekre érdemes figyelnünk mielőtt állványt vásárolnánk.

  • Stabilitás: a magaslati munkák mindig veszélyekkel járnak, hiszen elég lehet egy rossz mozdulat és máris kész a baleset. Egy jó minőségű állvány egyik legfontosabb ismérve tehát a kikezdhetetlen stabilitás. Mivel elsősorban kinti munkákhoz használják őket, az időjárás viszontagságait is probléma nélkül kell viselniük, emiatt sem csorbulhat stabilitásuk. Egy több méter magas állvány emberéletekért is felelhet, így figyeljünk rá, hogy szilárd lábakon álljon. 
  • Mobilitás: a munkavégzés gördülékenysége nagyban múlik az eszközök mozgathatóságán. Az állványok sem képeznek kivételt ez alól. A piacon számos, kerekekkel felszerelt, gurítható modell is elérhető, melyekkel a helyváltoztatás is egyszerűbb, ugyanakkor rögzítésük is kellő biztonságot nyújt a rajta dolgozóknak.
  • Egyszerű közlekedés: ez a fajta mozgékonyság már nem magára az eszközre, hanem a rajta dolgozókra vonatkozik. Egy megfelelő kialakítású állványon problémamentes a szintek közötti és a szinteken való mozgás is. Kellőképpen tágas, sík felületekkel rendelkezik, a fel-le mozgást pedig a kényelmes távolságban elhelyezett fokok biztosítják.