10 °C, Budapest
10 °C
Budapest
Holnap
15°
Holnapután
15°
Csütörtök
10°
2024.04.22. hétfõ, Csilla
filter.hu filter.hu

Hogyan használjuk az illóolajokat?

Az esszenciális olajok alkalmazása egyáltalán nem új keletű dolog, hiszen már évszázadok óta használják a mindennapi, testi-lelki egészség megőrzéséhez. Az illóolajok önmagukban, külön is tökéletesen működnek, de sokkal jobban kijönnek a jótékony hatások, ha a megfelelővel kombináljuk. Ehhez nem kell szakértőnek lenni, de azért mindenképp érdemes tudni, hogy melyik milyen hatást erősít.

illóolaj

Aromaterápia és külsőleg való használat

Az illóolajokat használhatjuk aromaterápiás jelleggel belélegezve, de akár a bőrünkre kenve is. Az aromaterápiához a leghatékonyabban különböző diffúzorok segítségével vagy akár párologtatással kerülhetünk a legközelebb, hiszen a cél az illóolaj belégzése. Ezenfelül akár saját tenyerünkbe is cseppenthetünk, amit összedörzsölve időnként bele is szagolhatunk, úgy is rendkívül hatékony lesz az eredmény. Sőt, a párnára csepegtetve nyugodt és békés álmokat biztosítanak a különböző olajok. 

A külsőleg történő használat sem ütközik nehézségbe, hiszen ez alatt azt értjük, hogy a bőrre kenve kerül alkalmazásra. Ez azért is hasznos, mert a bőrünk kiegyensúlyozottsága nagyon fontos az egészségünk szempontjából. Persze kiemelendő, hogy elkerüljük a bőrirritációt, így mindig ügyeljünk arra, hogy lehetőleg hígítsuk az illóolajat, és gyerekeknél semmiképp ne használjuk töményen.

Hogyan hígítsunk?

A félreértések elkerülése végett, az esszenciális olajok hígításuk során egyáltalán nem veszítenek a minőségükből. A hígítással védik a bőrt, mivel csökken és megfelelő szintű lesz az illóolaj egyébként nagy töménységű alkotó elemeinek koncentrációja. A hígításnak köszönhetően lassul az illóolajok párolgása is. Arról nem is beszélve, hogy könnyebbé teszik a bőrön keresztül való  felszívódást.

A hígítás sem mindegy, hiszen minden esetben más a megfelelő mérték. Felnőttek esetében az egy csepp esszenciális olajhoz 3 csepp hordozóolaj szükséges, míg gyerekek esetében ugyanez az 1 csepp 5 cseppel párosul. A hordozó olajnak napjainkban elsősorban a frakcionált kókuszolajat javasolják, könnyű elérhetőségének és kedvező tulajdonságainak köszönhetően.

Az illóolajok hatása remekül érvényesül, ha a bőrbe masszírozzuk. Például a halánték, tarkó, nyak részén ellazítására, és akár a fejfájás csillapítására is kiválóak. Ha eldugul az orrunk, akkor inkább a mellkasba történő dörzsölés az ideális, mivel ilyenkor a bőrbe szívódva is kifejti jótékony hatását az olaj, és egyben a légutakat is tisztítja. A hasnál az emésztést segíti, míg a talp vékony bőrén át a felszívódás a leghatékonyabb és a talp relaxációs pontjain keresztül minden szerv támogatása elérhető. 

Azt azért tudni kell, hogy az illóolajok bőrbe történő masszírozása során nagyon kell figyelni arra, hogy semmiképp ne kerüljön a szembe vagy a belső fülbe, mert az nagyon erős irritációt okozhat. Ugyanígy érdemes elkerülni az érzékeny, intim területeket is.

Bár egyre több helyen gyakorolják a belsőleges használatot, de azért hazánk ebben még nem jár az élen, így lehetőség szerint inkább maradjunk a külsőleges használatnál, és a bőrünkbe dörzsöljük.

Ruha, smink, frizura
Otthoni praktikák
Ruha, smink, frizura
Otthoni praktikák
Ruha, smink, frizura
Otthoni praktikák
Ruha, smink, frizura
Otthoni praktikák
További anyagok