13 °C, Budapest
13 °C
Budapest
Holnap
13°
Holnapután
17°
Szombat
19°
2024.04.24. szerda, György
filter.hu filter.hu

Mitől lesz szép, akit szépnek látunk?

Maga a szépség egy meglehetősen nehezen meghatározható fogalom. Annyi dolog befolyásolja, hogy talán fel sem lehet állítani egy hagyományos értelemben vett ideált vagy eszményképet. Lássuk is, hogy mitől szép a szép, és mitől függ, hogy mit látunk annak manapság!

Maximálisan szubjektív és bonyolult

A szépség keresése egyidős az emberiséggel. Minden kornak megvolt a maga szépségideálja, sőt az sem volt ritka az ókorban, hogy nem csak személyek lehettek szépek, hanem akár törvények is. Ez ma kicsit abszurdan hangzik, de igazából belefér a szubjektivitásba. Az idők változásával természetesen a szépség fogalma is megújult, így lehet, hogy a milói Vénusz ideáljából eljutottunk a mai modellalkatig.

Ma már szinte meghatározhatatlan, hogy ki, mit tart szépnek. A legjobban talán Immanuel Kant fogalmazta meg, hogy mit is jelenthet az, hogy szép: „Szép az, ami érdek nélkül tetszik.” 

Persze ezenfelül vannak szempontok, amik alapján a többség, még ha tudattalanul is, de szépségideált választ magának. Ilyen lehet az egyén agyának a működése, hormonháztartása, ösztönei, de kicsit konkrétabb a szimmetria, a közízlés, azaz a divat és az, hogy mit részesít előnyben az adott személy. 

Amennyiben nem érzed magad a topon, érdemes kipróbálnod pár minőségi étrend-kiegészítőt, melyek hatással lesznek a hangulatodra, ezáltal frissebbnek és szebbnek érezheted magad!

A szépség működésbe hoz

A szépség észlelése rengeteg folyamatot indít el az agyban. Tehát ha valamit szépet látunk, akkor aktivizálódik az agynak az a része, ami az arc felismeréséért felel, és nem mellesleg az örömközpont is azonnal működésbe lép. Így alakul ki a szépérzékelés. Tehát egy napfelkelte a maga csodájával rengeteg ember számára szép és megismételhetetlen. 

Egy arc esetében a szimmetria döntő lehet, hiszen általában azt találjuk szépnek, ami szimmetrikus. Az orr, a szemek és a száj többnyire szimmetrikusan harmonikus. 

Egy test esetében már szerepet játszanak a hormonok és persze a közeg is, amiben élünk. Nők esetében a kisebb, feminin vonások a dicsérendők, mint a duzzadt ajkak, finom áll, lágy vonások és nőies formák, azaz karcsú derék és szélesebb csípő.

Férfiaknál a széles váll, a markáns vonások és a testszőrzet az, ami a többség számára vonzó. Ez azért lehetséges, mert genetikailag a védelem keresése van a nőkbe kódolva. Persze mindezek csak úgy érhetőek el, hogy az összkép is egyben van, egyik tulajdonság sem megy a másik rovására, tehát harmonikus a végeredmény. 

Persze az aktuális divat is mindig szerepet játszik az ideálok kialakításában, de manapság már minden lehet szép. A különböző tájak szépségei is mind különbözőek, azaz van, ahol egy teltebb nő a gyönyörű, míg máshol a pici és vékony. Egy a fontos, mindig úgy keressük a szépséget, hogy az másnak ne legyen kellemetlen vagy épp hátrányos!