21 °C, Budapest
21 °C
Budapest
Holnap
22°
Holnapután
24°
Csütörtök
26°
2022.06.27. hétfõ, László
filter.hu filter.hu

Néhány tanács az óvodakezdéshez

Minden szülőt nagy izgalommal tölt el, mikor gyermeke óvodáskorúvá válik. A nagy igyekezetben azonban előfordul, hogy mégsem jut minden praktika eszükbe és talán néhány szükséges holmit is elfelejtenek beszerezni. Mai cikkünkben néhány olyan tanácsot adunk a szülőknek, amely megkönnyítheti az óvodakezdést.

Alakítsatok ki napirendet otthon is!

A gyereknek az óvodában egy adott napirendhez kell igazodnia. Ez sokkal könnyebb lehet, ha már otthon is megszokja, hogy mindennek megvan a maga ideje. Érdemes a reggelit, az ebédet és a délutáni szunyókát az óvodáéhoz igazítani, hiszen így sokkal könnyebben fog menni az óvodai életbe való beilleszkedés.

A gyerek minden holmiján legyen rajta az ovis jele!

Ha a gyermek minden egyes holmiján rajta van az óvodai jele, az nem csupán a pedagógus dolgát könnyíti meg, de a gyermeknek is nagy segítség lesz. Ugyanis a sok-sok gyerek ruha, használati tárgyak nagyon gyorsan el tudnak keveredni. Sőt, óvodakezdésre sok újdonságot is beszerzünk a picinek, amikre előfordul, hogy nem is emlékszik, így az óvodai jel megkönnyíti a dolgát. 

Célszerű a fogkefére, fogmosópohárra, esőkabátra és a játékokra is óvodai jelet rakni. Emellett a kéztörlőkre, az oviszsákra és az ágyneműre pedig jó, ha ráhímezzük a gyerek jelét, hiszen így sokkal tartósabb lesz. A tornaruhára, a váltóruhára és az alvóruhára pedig elegendő textilfilccel rárajzolni az ovis jelet. Ha még nem szereztél be minden kelléket az óvodába, akkor nézz körül a Játékliget oldalán!

Néhány tipp az utolsó napokra

A gyerekek egyrészt izgatottan várják az ovit, hiszen tudják, hogy csomó új barátra tehetnek szert, kipróbálhatnak új játékokat. Másrészt félnek az ismeretlentől, hiszen eddig még nem voltak távol hosszabb időre szüleiktől. Éppen ezért jó, ha minél többet mesélünk a gyermeknek az óvodáról. Akár a saját élményeinket is megoszthatjuk, elsétálhatunk az óvoda felé is és bekukucskálhatunk az udvarra. 

Ezek újabb beszélgetésekre adnak alkalmat. Sőt, ha van rá lehetőség, akkor ne csak az utcáról nézelődjünk, hanem menjünk be az óvodába és engedjük, hogy a gyerek felmérje a terepet. Így esélye lesz megismerni a leendő óvónéniket és dajkákat is, tehát nem lesz számára teljesen ismeretlen az új hely.

Vigasztárgy a nehezebb napokra

Előfordul, hogy bármennyire is igyekszünk, a beszoktatás cseppet sem lesz gördülékeny. Ilyenkor jó ötlet, ha kéznél van egy úgynevezett “vigasztárgy”. Ez lehet egy kedvenc plüss, az alvókája, vagy esetleg egy közös emlék. De mindenképp olyat válasszon, amely kevés helyet foglal, hiszen így bármikor vele lehet. A vigasztárgy megkönnyítheti az elválást, vagy segíthet azokban a percekben, amikor a gyereknek hirtelen elkezdenek hiányozni a szülei.