11 °C, Budapest
11 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Péntek
2023.12.05. kedd, Vilma
filter.hu filter.hu

A robogó variátor működése és gyakorlati hasznossága

A robogó variátor hibáktól mentes működése kulcsfontosságú annak kapcsán, hogy a robogód kellően gyorsuljon, illetve képes legyen az elvárt végsebességre. A cikkben azt is megmutatjuk, hogy ez miért van így.

Egyaránt szó lesz tehát a robogó variátor mechanikai felépítéséről, a működéséről, illetve arról is, hogy az esetleges meghibásodások és rendellenességek esetén mit célszerű minél hamarabb csinálni a javítás érdekében.

Egész pontosan mi az a robogó variátor?

A robogó variátor gyakorlatilag azt a feladatot látja el, mint a biciklin a váltó. Ennél az alkatrésznél viszont a váltás fokozatmentesen megy végbe, mégpedig az első és a hátsó variátor közreműködésével.

A variátor gyakorlatilag a robogó által leadott teljesítményt hivatott szabályozni. Egy 50 köbcentiméteres robogóban megtalálható variátor szám szerint hat darab görgővel van ellátva. Ha a motor nagyobb teljesítményű, akkor ez a szám akár nyolc is lehet.

Milyen fizikai tulajdonságok jellemzők a robogó variátorra?

A görgők helyben tartásáért, illetve rögzítéséért a variátor hátlap, vagy másnéven nyomólap felel. A görgők egyébként műanyag borítással vannak ellátva, a méretük, valamint a kialakításuk pedig az egyes robogótípusoknál eltérő lehet.

Fontos szerepet játszik még a szerkezet belsejében megtalálható rézsúly. Gyakorlatilag ez az elem határozza meg azt, hogy a motorod milyen gyorsulásra képes, illetve mekkora végsebességgel tud haladni. A könnyebb görgő markánsabb gyorsulást, a nehezebb pedig magasabb végsebességet eredményezhet.

Természetesen az is roppant fontos, hogy a robogó variátor miként illeszkedik a főtengelyre. A minél pontosabb illeszkedést egy kör alakú nyílás, valamint egy alapvetően kisméretű cső hivatott elősegíteni.

A variátor hibáktól mentes működése kulcsfontosságú a robogó teljesítménye szempontjából. Ha bármiféle rendellenesség tapasztalható, akkor célszerű minél hamarabb gondoskodni a javításról.

A robogó variátor esetleges műszaki hibáiból fellépő következmények

A robogó variátor kapcsán jelentkező rendellenességre utalhat, ha a végsebesség fokozatosan csökken, a variátordob környékéről zörgés hallható, a kerék alapjáraton forog, illetve a szíj gázadás hatására furcsa, nyikkanó hangot ad.

Szintén érdemes megnézetni a variátort, ha a motor rendre nehezen kap erőre, a megszokottnál gyengébben gyorsul, a végsebesség észrevehetően kisebb, ha csak rángatva és remegve indul, vagy fékezés hatására egyből le is fullad.

Ilyenkor célszerű megnézni a robogó variátor állapotát, mert könnyen lehet, hogy a tapasztalt rendellenesség elsődleges okát ennél az alkatrésznél találjátok meg. Egy tapasztalt, hozzáértő szerelő rögtön látni is fogja a hibát, ennek köszönhetően pedig a javítás is zökkenőmentesen történhet.