5 °C, Budapest
5 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Kedd
2023.12.02. szombat, Melinda
filter.hu filter.hu

Tudásbázis a vályogvakolatokhoz - az ökotudatos építkezés kulcsa

A környezettudatos és minden modern elvárásoknak is megfelelő vályogvakolatok népszerűsége egyre csak fokozódik. Mesterséges adalékanyagoktól mentesek, előnyös tulajdonságaik pedig példa nélküliek a szintetikus építőanyagokkal szemben. Ennek ellenére Magyarországon még mindig gyerekcipőben jár az ökomegoldások alkalmazása.

vályogvakolat

A környezettudatos és egészséges építkezés fő akadályai

  • Szakemberhiány

Ökoházakhoz értő, jó minőségben dolgozó szakemberekből kevés van, ráadásul az átlagos építkezési vállalkozók leginkább a beton, cement, purhab és polisztirol használatában jártasak. Ennek az a következménye, hogy sok esetben, ha valaki szeretné természetes megoldásokkal megvalósítani a háza építését, a kőművesek inkább lebeszélik az elképzelésről. 

  • Információhiány

A természetes építőanyagok és építési technológiák csak elvétve vannak jelen a tüzépeken, és sokan kevéssé vagy tévesen informáltak a témában. Pedig hozzánk közel lévő országokban - pl.: Ausztria, Szlovákia vagy Németország - a természetes építőipari megoldások teljesen közismertek és elérhetőek. Ennek egyik oka, hogy a szakemberképzés során már megvalósul ezeknek az anyagoknak a megismerése.

  • Igazságok, tévedések

Magyarországon ha meghallják, hogy vályogépítés, a legtöbb embernek beugrik egy szegényes viskó képe. Ez az egyik legnagyobb tévedés. Az igazság az, hogy a vályog pont olyan építési alapanyag, mint a tégla vagy a fa. Lehet vele tökéletesen, de nem megfelelő módon is építkezni. Például Svájcban vagy Németországban akár 600 éves favázas vályogházakat találunk hibátlan lakóklímával és adottságokkal. 

A BIOKAY vályogvakolatoknál kapható vályogtéglák kiváló minőségűek, érdemes körülnézni a cég kínálatában. 

 

Értékálló ökoházak

Nézzünk példaként egy jó kivitelezésű faházat megfelelő szigeteléssel. Egy ilyen típusú épület gyorsan és tervezhető költséggel készülhet el. Azt, hogy hibátlan legyen télen-nyáron a klíma, megfelelő hőszigetelési anyaggal (pl.: farost, kender) lehet biztosítani. Előnyei persze ezeken is túlmutatnak.

Egy ilyen ház ideális páratartalommal bír, és biztosítja a nyugalmat a megfelelő zajvédelem által. A szálló por sem lesz olyan mértékű, mint egy szintetikus anyagokkal készülő ház esetében. A mesterséges anyagok nélkülözése miatt ráadásul allergiások számára kifejezetten előnyös lesz, és károsanyag-kipárolgástól sem kell tartanunk. Modern lesz, energiatakarékos és értékálló.

 

Környezettudatos vályoghasználat

A vályogvakolatoknak nem csupán előállításuk környezettudatos, de életciklusuk végén a lebontásuk is. Újrahasznosíthatóak vagy pedig komposztálhatók. Az építési munkálatok során pedig nagyon könnyű velük a munka, energiatakarékosan és gyorsan tudunk haladni ezzel a nedvesség hatására kiválóan formázható anyaggal.