24 °C, Budapest
24 °C
Budapest
Holnap
22°
Holnapután
24°
Csütörtök
26°
2022.06.27. hétfõ, László
filter.hu filter.hu

Tudod, mennyi szivacs vesz körül az otthonodban?

A címben szereplő kérdés kissé meglepő lehet, de az az igazság, hogy nem is igazán realizáljuk a mindennapokban, mennyi szivacs van körülöttünk. A kárpitos bútorokban, székekben, kanapékban, fotelekben, sokan még az ágyon is vastag szivacstáblát használnak speciális matracok helyett, mert kényelmesebbnek érzik.

szivacs

A szivacsok azonban idővel sajnos elhasználódnak. A jobb minőségűek kibírnak néhány évet, de előbb-utóbb bizony megérnek a cserére. Habszivacs tábla szerencsére külön is kapható, ezért nem kell a komplett bútort lecserélni – kis kézügyességgel, vagy egy kárpitos segítségével pillanatok alatt felújtható.

Milyen szivacsot válasszak?

Szivacsból is persze többféle van, a méretet, formát, vastagságot, sűrűséget, valamint az összetételt tekintve. Léteznek új szivacstáblák, de úgynevezett heterogénhab, újrahasznosított szivacsot is választhatunk – utóbbival még a környezetünknek is jót teszünk, maga a szivacstábla pedig ugyanolyan jó minőségű, mint a teljesen új.

Amikor választunk, akkor a szivacs formája, mérete valamilyen szinten adott, amivel játszhatunk, az a vastagsága, sűrűsége. Gondoljuk át: kényelmes volt eddig az adott szék, fotel, kanapé? Ha igen, nyert ügyünk van, nézzük meg, milyen szivacs volt benne, és válasszunk olyat. Ha nem, akkor azt vegyük alapul, mi is volt a gond.

Túl kemény volt? Túl puha? Kevés volt benne a szivacs? A megoldás innentől kezdve egyszerű. Választhatunk bele sűrűbb, kevésbé sűrű, vastagabb vagy vékonyabb szivacsot, így személyre tudjuk szabni a bútorunkat, és olyan lesz, ami igazán kényelmes a számunkra.

Hobbicélokra is tökéletes

A szivacstáblák szuperek lehetnek akkor is, ha hobbicélra használnánk őket. Aki például szeret varrni, készíthet belőlük szivacsfoteleket gyerekeknek, kisállatoknak fekhelyet stb. A lehetőségek tárháza szinte végtelen. A zúzott szivacs kiváló tömőanyagként funkcionál. Készíthetünk saját kezűleg párnákat a kinti vagy benti székeinkre, ha gyárilag nem párnásak, így sokkal kényelmesebbé tehetjük őket.

A fotó forrása:

Alikosina / Shutterstock.com