7 °C, Budapest
7 °C
Budapest
Holnap
18°
Holnapután
17°
Szerda
12°
2024.03.03. , Kornélia
filter.hu filter.hu

A legjobb segítőtárs a finom ételek elkészítésénél

A finom vacsora vagy az ünnepi menü elkészítése egy jó konyhakés nélkül szinte elképzelhetetlen. Annak érdekében, hogy ez a konyhai segítőtárs jól szolgáljon, figyeljünk oda a kiválasztására. A tapasztalatlan vásárló a széles kínálat miatt azonban könnyen elvész a részletekben.

A dizájn, a forma és a penge minősége megtévesztő lehet. Minden késfajtának megvan a maga használati célja, ezért az olyan állítás, hogy az egyik kés jobb, mint a másik, helytelen volna. Ezért megpróbáltuk összegyűjteni az összes olyan információt, amelyek hasznosak lehetnek a megfelelő konyhakés kiválasztásánál. 

konyhakés

A penge anyaga a döntő

A mai kések a legkiválóbb acélból készülnek. Ennek oka, hogy a penge megfelelő keménységű, szilárdságú és tartósan éles legyen,  Az acélhoz a modern, csúcsminőségű gyártási technológiának köszönhetően különböző vegyi elemeket, közöttük mangánt, krómot, nikkelt, molibdént, stb. adagolnak. 

Ezen nagy változatosság miatt az éles konyhakések és az egyéb más konyhai segédeszközök gyártásához használt acélokat több  osztályba soroljuk. A kések éle gyártásához használt anyagokból természetesen sokféle létezik. Sokan a kiváló minőség és a baráti árak miatt főleg a Morakniv késeket választják. Előnyük a tartósság, higiénikus használat, a rugalmasság és a kiváló rozsdamentes acél, amelyből a kések készülnek. 

hagyományostól eltérő kerámia kések többnyire fehér színűek, a kialakításuk pedig rendkívül attraktív. Ennek és előnyös áruknak köszönhetően nagy népszerűségnek örvendenek a kedvelőik körében. A kerámia anyag működése rendkívül sok hasonlóságot mutat az acéllal, sőt egyes tulajdonságai felül is múlák, így a konyhában rögtön az acél kések után, a második leghasználtabb eszközzé váltak.

A kések további fontos paraméterei

Mivel a vágóeszköz nem csupán a pengéből áll, fontos, hogy a kiváló minőségű konyhakés kiválasztásánál szánjunk figyelmet a kés többi részének is. A késsel végzett munka minősége ugyanis a kés markolatától és a tartós élességtől is függ. Hiszen ha a penge a felelős a vágás minőségéért, akkor a markolat a szakács komfortjáért és a fogás kényelméért felel, valamint a kés attraktív külsejéért.

Ne feledkezzen meg az élelmiszer típusáról sem, amelyet a késsel szeletelni szeretne, vagy a súlyáról sem, amelynek a kés használati idejénél van jelentősége. A vásárlásnál ne ijedjen meg a nagyobb összegű befektetéstől sem, hiszen a késnek hosszú ideig hasznát veszi a konyhában. A kés megfelelő kiválasztása egy kis gyakorlatot igényel és lehetőség szerint megbízható eladónál vásároljon.

A fotó forrása: UfaBizPhoto / Shutterstock.com

Bútorok, konyhagépek
Eszközök, kiegészítők
Bútorok, konyhagépek
Eszközök, kiegészítők
Bútorok, konyhagépek
Eszközök, kiegészítők
Bútorok, konyhagépek
Eszközök, kiegészítők
További anyagok