28 °C, Budapest
28 °C
Budapest
Holnap
25°
Holnapután
22°
Péntek
22°
2023.06.06. kedd, Norbert
filter.hu filter.hu

Tippek, hogyan frissítsd fel a nyári ruhatáradat

Engedd be a napfényt, és légy bátor

Egy pávakék vállkendő. A két hónapos, nyomasztó járvány-karantén után ez a selymesen simogató kiegészítő jelentette nekem az első “szabad” napot, a fellélegzést, az óvatos, de mégiscsak megnyugtató szusszanást. Nem tettem mást, csak a vállamra kanyarítottam, egy tintakék farmer és egy egyszerű, bézs magasnyakú blúz fölé. Két hónap után először egy leheletnyi rúzzsal és szempillaspirállal is ráerősítettem a hatásra, és győzedelmesen, nőiességem teljes tudatában elvonultam a postára.

Azt hiszem, ezen a furcsa, nemcsak az időjárás miatt kiszámíthatatlan nyárelőn sok nőtársam néz farkasszemet meredten a gardróbjával, és azon mereng: a több hetes mackónadrág-otthoni “játszóspóló”-kombó után hirtelen hogyan is frissítse fel önmagát, és persze a ruhatárát. Pedig vannak rém egyszerű szabályok, amelyeket a lelke mélyén talán minden öltözködni szerető ember férfi, nő, tinédzser, vagy épp többgyermekes szülő ismer, csak nem tudatosítja magában. Íme néhány nyári, “hogyan legyünk dögösek” tipp, amely nemcsak pénztárcakímélő, de rengeteg energiát, boltról boltra caplatást, próbafülke-rémálmot és visszaküldési mizériát is megspórol nekünk.

A muszájcuccok és a “ki vele” dilemma

Az első és legfontosabb lépés sőt, vastörvény a saját kis nyári kollekciónk kialakításakor a selejtezés. Vizslassuk végig tüzetesen a szekrényünket, és amit nem muszáj, ne tartsunk meg (nem kell kikukázni, ajándékozzuk el). Ami nem megy (ránk), azt ne erőltessük. Amit egy évig nem hordtunk, azt már nem is fogjuk. Ami mutatós, de könnyfacsaróan kényelmetlen ki vele! Máris könnyebben lélegzünk, ezután pedig jöhet a megújulás.

 

Mértékletesen, de érzékletesen

A shoppingoláshoz is érzék kell. Vannak, akik olyan profik, hogy radar-üzemmódban siklanak végig az üzletek polcai között, ahol azonnal és tűpontosan “bemérik” mi áll jól nekik, és már le is csaptak rá. Mások nem ilyen tudatosak, de semmi gond, a stílusérzék fejleszthető, és azért nem ördöngösség. Vegyük alapul mondjuk a három legkedvesebb nadrágunkat (a világ topmodelljei szerint egy farmer MINDIG legyen köztük), és egy-két szívünk-csücske szoknyát. Ha ez adott, a topokat, blúzokat, pulóvereket szisztematikusan, már ezekhez párosítva vásároljuk. Az idei nyár slágerszíne az amerikai Pantone Intézet szerint a nyugtató középkék, de nagyon fut a narancs, a fahéj és a mély, bódítóan lángoló sáfrány is. Azt már úgyis tudjuk, hogy ezek közül melyek állnak nekünk a legjobban, hát válogassunk bátran. Nem fogunk mellényúlni.

 

A szükséges plussz

Bevallom, a pávakék (egyébként nem is teljesen, mert színátmenetes, az azúron át a halk babakékig minden árnyalat végigsiklik rajta) kendőn kívül nekem van még van huszonöt ebből a megunhatatlan kiegészítőből. Van kicsi, nagy, stóla, hetyke kis matrózkendő, skótkockás és Bourbon-liliomos, pipacsos és tengerészcsíkos: min-den-fé-le. Meggyőződésem, hogy nincs olyan ruha, ezeréves, megunt póló, semmi kis ing, amelyet ne varázsolna egyénivé, feltűnővé, és szinte teljesen újjá egy jól megválasztott és hozzákanyarított kendő. De ugyanez igaz a többi kiegészítőre is: nyaklánc, öv, merész harisnya, minden, ami tetszik, amelyről úgy érezzük, “na ez én vagyok”, bátran jöhet. Ha betankolunk ezekből a kreatív öltözék-extrákból, jóval kevesebbet kell ruhákra költeni. Minden cuccunk teljesen máshogy mutat rajtunk, ha másik kiegészítővel dobjuk fel. 

 

Variálj bátran!

A változatosság nemcsak gyönyörködtet, de nagyon praktikus is tud lenni. Pláne most, amikor az egyik percben szélvihar zúg, a másikban meg már a selymes napfény cirógat odakint, szükségünk van a réteges és ötletes öltözködésre. Az időjósok szerint az egész nyár ilyen rapszodikus lesz idén, hát variáljunk mi is bátran. Egy vékony, nyári szoknya hűvösebb időben is működik vastagabb harisnyával és zárt cipővel, esetleg bokacsizmával. Az ujjatlan top mellé készüljünk egy könnyű, puha kardigánnal, stólával, vagy egy kendővel, ezek a derekunkra kötve, a vállunkra vetve is jól mutatnak. A táskánkba pedig dobjunk be egy nyári szandált az nem foglal sok helyet   hogy ha hirtelen, útközben tör ránk a strandidő, legyen mibe átbújni, és megúszni a befülledt lábat. A lényeg, hogy egy stílusos nő idén nyáron is teljes nyugalommal variálhatja az öltözékét. Az időjárástól, az alkalomtól, vagy épp a hangulatától függően, akár naponta többször is.

Ruha
Cipő, kiegészítő
Ruha
Cipő, kiegészítő
Ruha
Cipő, kiegészítő
Ruha
Cipő, kiegészítő
További anyagok