31 °C, Budapest
31 °C
Budapest
Holnap
24°
Holnapután
23°
Szerda
25°
2023.06.04. , Bulcsú
filter.hu filter.hu

Így építs térköves kertet, amit imádnak a gyerekek

A felnőttek és a gyerekek ízlése a kertek terén is különbözik. Ami nekünk gyönyörű és varázslatos éden, az nekik gyakran csak egy unalmas hely. De megvan a módja, hogy ők is órákat töltsenek odakint, önfeledten, elfeledkezve az idő múlásáról.

bababarát kert

Manapság sok gyereket csábít el a tévé vagy a videojátékok, így sokszor igazi kihívás őket a szabadba csalogatni. Pedig a szabad levegőn töltött idő alapvető fontosságú a gyerekek egészsége szempontjából. A legjobb, ha olyan kertünk van, amibe a gyerekek is bele tudnak feledkezni. Ehhez azonban nem elég néhány szép virág vagy egy hintaágy, ami a szülőknek megváltás lehet egy fárasztó nap után. 

Az alábbiakban összeszedtünk néhány tippet az abszolút gyerekbarát kert kivitelezéséhez. Ezek segítségével a kicsiket be sem tudod majd csalni a lakásba a kertből.

 

1. A legfontosabb: a biztonság

A kert kialakításánál alapszabály, hogy semmi olyan ne legyen benne, ami a kicsikre veszélyes lehet. Ezért érdemes utánajárni, hogy csak olyan növényeket telepíts a kertbe, amelyek nem mérgezőek vagy szúrósak. A tiszafát vagy a ricinust például jobb, ha elfelejted, de a homoktövis vagy a magyal sem ideális egy gyerekbarát kertbe. 

Ezek mellett a kiálló, éles sarkok, meredek, magas fokokból álló lépcsők és más balesetveszélyes építmények, tárgyak is kerülendők. Végül pedig az olyan éles, szúrós szerszámoknak is, mint a vasvilla vagy a metszőolló, legyen gyerekbiztos tárolóhelye. 

 

2. A kert elvadult szeglete - a kis megfigyelőknek

A felnőttek mániája a kertépítés során a tökéletesen rendezett, szinte steril kert, a csöppségeknek azonban sokkal izgalmasabb a félig vagy egészen elvadult környezet. Egy cserjés sarok például ideális búvóhely, a dzsungeltől a bunkerig bármi lehet belőle. 

Nem mellesleg pedig a különféle rovarok, madarak is gyakrabban látogatják és szívesebben időznek egy ilyen helyen. Ez pedig a gyerekek kíváncsiságát is felkelti. Lehet, hogy számodra nem a világ legérdekesebb vagy tetszetősebb élőlénye egy béka, egy csiga vagy egy földigiliszta, de a gyerekek közül sokan odavannak értük. 

gyerekbarát kert

 

3. Homokozó, gyermekágyás - az apró alkotók terepe

A modern csodák és kütyük alaposan megváltoztatták az életünket, és kár lenne tagadni, hogy a gyerekekét is, de a homokozó mégsem tud kimenni a divatból. Valahol rabul ejtő, ahogy az apróságok órákon át, szűnni nem akaró lelkesedéssel vetik bele magukat a homokozásba. A játéknak pedig tényleg csak a fantáziájuk szab határt. 

De nem a homokozó az egyetlen lehetőség lefoglalni a kicsik alkotó energiáit. Kialakíthatsz nekik egy saját kis hobbikertet, ahová a saját ágyásaikba - szükség szerint felnőtt segítséggel, de akkor is - a saját leendő zöldésgeiket vethetik el. Ezeket azután együtt gondozhatjátok, locsolhatjátok, és persze, ha a dolog sikeresen végződik, a betakarítás is nagyon jó móka lehet. 

 

4. Ami mindig bejön: víz a kertben

víz a kertben

Fotók: koviko.hu

Minden gyerek más, de olyan tényleg ritkán akad közöttük, aki ne jönne lázba egy vízfelület láttán. Még egy tócsa is felcsigázza a legtöbbüket, ha pedig ennél valamivel nagyobb vagy több vízről van szó, az izgalom csak fokozódik. 

Ezért is lehet kitűnő ötlet egy esőkert kialakítása. A kerti tóval ellentétben ebben ugyan csak néhány napig áll meg a víz és szivattyú és gépészet sem szükséges hozzá. Viszont, mivel maximum 30 centi mély, nem is áll fenn a veszély, hogy egy csöppség véletlen beleesik. Az esőkert további előnye, hogy rendkívül burjánzó, organikus ökoszisztémát vonz magához. Vagyis rovarok, gyíkok, madarak és egyéb állatok sokaságát. Ráadásul az ereszcsatorna vizét is odavezetheted kisebb árkok segítségével. Ezeket térkövekkel és díszkavicsokkal kibélelve pedig olyan hatás érhető el, mint egy patakmeder. 

 

5. Játszóházak a kertben, térkőre vagy járdalapra építve

játszóház

A játszóház szintén sok gyerek számára az álmok netovábbja - és nem kell rögtön az áruházak drága termékeire gondolni. Akár kartondobozokból, illetve kartonpapírból is lehet ilyeneket készíteni, egy kis festéssel a leggyönyörűbb kacsalábon forgó palotával is felveszik a versenyt. 

Ha ennél mégis eggyel komolyabb játszóház kerül a kertbe, legyen szó házilag barkácsolt vagy boltból való darabról, mindenképpen érdemes szilárd alapra építeni. Erre tökéletes valamilyen stabil járdalap vagy akár dekoratív térkő.  

 

6. Autópályák, ösvények, ugróiskolák

Nem csak a fiúk gyengéi a különféle ösvények, pályák, amelyek a legtöbb gyerek fantáziáját beindítják. Ezek kialakítására is sokféle lehetőség kínálkozik a gyepszőnyegen kijelölt majd kitaposott útvonalaktól kezdve a mulccsal borított ösvényekig. De térkövekkel szegélyezett csapásokat, nyomvonalakat is ki lehet alakítani, sőt, akár térkövekből álló útvonalakat is. Utóbbiaknál pedig további teret ad a kreatív megoldásokra a különböző színű térkövek használata. 

Járdalapokból ugróiskolát is készíthetsz. Erre a másik megoldás ugyancsak a térkő. Ha itt is többféle színűt használsz, akkor kirakható belőlük egy ugróiskola, az egyes mezőket pedig másik színű térkövek veszik körül. 

 

Térkövet a legjobb helyről

A megfelelő minőségű járdalap és térkő elengedhetetlen egy gyermekbarát kert kialakításához. A legjobb olyan helyről beszerezni, ahol a megbízható minőség, a széles választék és a kedvező térkő árak kéz a kézben jár. 

A Kovi-Kő egy 100%-os magyar tulajdonú családi vállalat, amelyet nem véletlenül emlegetnek sokan a térkőgyártás specialistájaként. Hozzáértésükre és az általuk elvégzett munka, valamint térköveik színvonalára garanciát jelent az a tény is, hogy 1995 óta a hazai piac meghatározó szereplői.

Amellett, hogy termékeik a vonatkozó hazai és EU-s szabványoknak egyaránt megfelelnek, tíz év garanciát is adnak a náluk forgalmazott térkövekre. A kiválasztást ingyenes szaktanácsadással támogatják, és szükség esetén a kivitelezésben is segítenek.

Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
További anyagok