7 °C, Budapest
7 °C
Budapest
Holnap
18°
Holnapután
17°
Szerda
12°
2024.03.03. , Kornélia
filter.hu filter.hu

Kedvencünk a rongybaba

A babák a gyerekek legjobb barátai. Babázás közben dolgozzák fel az őket ért élményeket, gyakorolják a felnőttektől ellesett szerepeket. A kedvencük fülébe suttogják féltve őrzött titkaikat, félelmeinket, így valódi érzelmekkel ragaszkodnak hozzájuk. A legkisebbeknél a baba anyapótlék, ami a takaróhoz, kendőhöz vagy plüsshöz hasonlóan a leválást segíti. Az ovisoknál a babák viszont már a szerepjátékokhoz kellenek, ezért leginkább az élethűbb, kifejező arcú rongybabákat és hajas babákat kedvelik.

Babázás során a gyerekek utánozzák a felnőtteket. Játékos keretek között tanulják a gondoskodást, fejlődik a személyiségük és a szociális készségeik. Megtanulják, hogy felelősséggel tartoznak szeretteikért. A babával való beszélgetés ösztönzi a fantáziájukat és fejleszti a szókincset. A babák öltöztetése révén pedig fejlődik kézügyességük is. 

készségfejlesztő rongybaba

Miért pont rongybaba?

Szüleink, nagyszüleink idejében a családok az otthon fellelhető maradék anyagokból, gombokból készítettek babát gyermekeiknek, akik kincsként kezelték sokszor egyetlen játékukat. Vele tanulták a felnőttek világát. A rongybabák manapság is nagy népszerűségnek örvendenek, hiszen puhák és könnyen tisztíthatók, és könnyen magukkal vihetik bárhova, ahol kevésbé érzik magukat biztonságban.

Hasonlóan a meseolvasás és a mesenézés hatásához, a babákról is elmondható, hogy minél egyszerűbb kivitelű a játék, minél kevésbé kidolgozott, annál jobb, mert ez ösztönzi a gyerekeket arra, hogy a saját fantáziájukat használják. Ha mindezt készen kapják, akkor a fantázia varázsa eltűnik körülöttük. 

A természetességet kedvelő szülők, nagyszülők választása a készségfejlesztő rongybaba. Ezek a kedves babák nem tartalmaznak semmiféle műanyagot. A kifejező, kedves arcú babákkal nem csak a lányok, hanem a fiúk is játszhatnak. A cipzár, patent, tépőzár, gomb és masnikötés-cipőfűzés fortélyait nekik is gyakorolni kell. Ezzel a kedves figurával ők is megtanulhatják az óvodai élethez nélkülözhetetlen készségeket. Az igazi, kézzel készült rongybabák hangulatát idéző babák haja fonálból készült és két copfban van, vagy kedves kertésznadrágos fiúcska, akit mindannyian magunkhoz szorítanánk.

Készségfejlesztő babák

Ezek a babák nagyon praktikusak a finommotorika fejlesztésében, a gyerekek önállóságra szoktatásában. Ha eljátsszuk nekik, hogy a baba is egyedül öltözik, húzza fel a cipzárját és köti be a cipőjét, ők is megpróbálják. A látszólag egyszerűnek tűnő feladatok óriási kihívást jelentenek a kicsiknek, akiket a kedvenc játékuk közelsége megnyugtat és ösztönöz az önálló munkára.

A rongybaba könnyen tisztítható. Nem árt neki sem szél, sem eső, bármikor mosható, ha koszos lett, mert ő így fürdik. Gyakorlott szülők tanácsa, hogy ha gyermekünk kizárólagosan ragaszkodik valamelyik játékához, érdemes kettőt vásárolni belőle, mert ha esetleg elhagynánk, jó, ha azonnal akad belőle egy hasonmás.

Játékok, ruhák, eszközök
Babás dolgok
Játékok, ruhák, eszközök
Babás dolgok
Játékok, ruhák, eszközök
Babás dolgok
Játékok, ruhák, eszközök
Babás dolgok
További anyagok