6 °C, Budapest
6 °C
Budapest
Holnap
18°
Holnapután
17°
Szerda
12°
2024.03.03. , Kornélia
filter.hu filter.hu

Amit mindenkinek tudnia kéne a hajhullásról

Mindenki számára ismert jelenség a hajhullás, ami egy nagyon kellemetlen állapot tud lenni. Ám amit kevesen tudnak, hogy több fajtája is létezik. A különböző típusú hajhullást pedig eltérő okok válthatják ki. Ezeknek az okoknak az ismeretében viszont megelőzhetjük, illetve csökkenthetjük e kellemetlen állapotot.

Természetes hajhullás

A hajhullás önmagában egy természetes folyamat, hiszen az évek során újabb és újabb hajszálak jelennek meg, az elöregedett szálak pedig kihullnak. Ez nem egyszerre megy végbe, hanem folyamatosan, így szinte észre sem vesszük. Körülbelül napi 60-100 hajszál elvesztése természetes. Idősebb korban azonban ez a szám jóval több. Ugyanis ilyenkor megkezdődik a hajhagymák elhalása, ez pedig a szálak elvékonyodásához, később pedig kihullásához vezet. Ez időskorban teljesen természetes.

Amikor már van okunk aggódni: kóros hajhullás

Kóros hajhullásról akkor beszélünk, amikor egy nap több mint 100 hajszálunk hullik ki. Ez már okot adhat az aggódásra. De könnyű felismerni, hiszen vannak árulkodó jelek. Gyanús lehet, ha a napi fésülködés során egyre több szál marad a fésűn, illetve az is, ha reggelente a párnánkon szembetűnően sok hajszál virít.

Ez mind ijesztő lehet, de ha felismerjük a problémát, közelebb kerülhetünk az okok felfedéséhez, ezzel pedig a megoldáshoz is. Manapság rengeteg vitamin, csepp, sampon létezik, amelyek segítenek leküzdeni a hajhullást. Ha te is hasonlót keresel, látogass el a DR Hair oldalára.

Mindenki számára kellemetlen probléma: hajritkulás

Ez a típus mind a nőknél, mind a férfiaknál rendkívül gyakori. Ebben az esetben a fejbőr nem foltokban kopaszodik, hanem a természetes dússágából veszít folyamatosan, tehát ritkul. A konkrét okát pontosan nem tudni, az okok között szerepelhet szervi probléma, de külső tényezők is szerepet játszhatnak benne.

Nemhez kötött kopaszodás nőknél

A nőknél általában hormonális változás idézi elő. Ilyen például a szülés utáni időszak vagy a menopauza. Emellett előfordulhat helytelen táplálkozás és stressz miatt is. Bár ezek az okok a férfiaknál is gyakoriak. Emellett a női kopaszodás okai közé sorolhatjuk az örökletességet, a vashiányt és a gyulladásos gócok következtében való kialakulást is. Illetve a nők termékeny éveik elmúltával a hormonháztartásuk megváltozik, így a probléma kialakulásában ez is szerepet játszhat.

Emellett fontos megemlíteni, hogy a terhesség során úgynevezett hajdúsulást tapasztalhatnak a nők. Ugyanis a fejlődő magzat érdekében az anya szervezete olyan hormonokat termel, amelyek jótékony mellékhatásokkal is járnak. Azonban a szülés után ezen szálak szinte egyszerre hullanak ki, amely kissé rémisztő látvány lehet.

Nemhez kötött kopaszodás férfiaknál

A hajhullás a férfiakat sem kíméli. Ők általában homlok irányából vagy oldalról kezdenek kopaszodni. Ezért általában a tesztoszteron a felelős.

Hajápolás
Frizura
Hajápolás
Frizura
Hajápolás
Frizura
Hajápolás
Frizura
További anyagok