28 °C, Budapest
28 °C
Budapest
Holnap
25°
Holnapután
24°
Vasárnap
27°
2022.08.11. csütörtök, Zsuzsanna
filter.hu filter.hu

Bűnügyi hírek

Manapság gyakran előfordul, sőt, szinte minden nap találkozunk a televízióban vagy az interneten bűnüggyel kapcsolatos hírekkel. Ezek a hírek aggasztóak, megdöbbentőek, de akár hátborzongatóak is lehetnek. De természetesen az is előfordulhat, hogy valakiből semmilyen hatást nem váltanak ki, ez mindenki esetében más és más. Viszont ami mindenképp fontos, hogy tisztában legyünk a környezetünkben zajló eseményekkel, így mindig tájékozódjunk. Ezeket a naprakész információkat pedig általában a televízió, a rádió és az internet közli.

A bűnügyről röviden

A világot törvények szabályozzák annak érdekében, hogy a társadalom megfelelően működjön. Ezeket a törvényeket mindenkinek kötelessége betartani, hiszen bármely törvény megsértése következményeket von maga után. A rendőrség feladata a törvény, a rend és bizonyos szabályok betartatása.

Mostanában rengeteg bűnügyi esettel találkozunk akár a televízióban, az interneten vagy akár a közvetlen környezetünkben is. Ha a televízióban látunk egy bűnügyi hírt, biztosan odakapjuk a fejünket. Hiszen az ember kíváncsi természet, ezek a beszámolók ráadásul még izgalmasak is. Ha téged is érdekelnek a legfrissebb bűnügyi hírek, látogass el a Hírek Ma oldalára!

Bűnügyről beszélünk, amikor valaki törvényellenes tettet hajt végre. Gyakori a lopás, rablás, de sajnos egyre több a drogokkal kapcsolatos bűntett is. Illetve előfordulnak fizikai bántalmazások és gyilkosság is. A bűnök súlyossága eltérő, de mindegyik következményekkel jár. A cselekmények feltérképezése a bűnügyi nyomozás során történik meg, amelyet a hatóság végez. A továbbiakban kicsit részletesebben beszélünk erről a nyomozásról.

Bűnügyi nyomozás

A büntetőeljárásnak két szakasza van: nyomozás és tárgyalás. A tárgyalás kihagyható, ha a nyomozás során kiderül, hogy bűncselekmény nem történt. Azonban a bűnösséget csak a bíróság állapíthatja meg.

A bűnügyi nyomozás több szakaszból tevődik össze. Az első szakasz az, amikor megindítják a büntetőeljárást. Ez akkor történik meg, ha a rendőrség vagy az ügyészség tudomására bűncselekmény-gyanús információk jutnak. Ha a nyomozás során a hatóság bűncselekményre utaló nyomokat talál, akkor megtörténik a letartóztatás. Ezt követően megtörténik a kihallgatás, illetve a bizonyítékok összegyűjtése. Erre azért van szükség, mert ez megerősítheti a bűncselekmény történését. Ennek érdekében történik a kihallgatás is. Végül a nyomozás befejeztével az ügyészség átadja a büntetőügy iratainak másolatát a védőnek. Végül megkezdődik a tárgyalás.