14 °C, Budapest
14 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Vasárnap
10°
2024.02.22. csütörtök, Gerzson
filter.hu filter.hu

Melyek a legfontosabb konyhai textíliák?

Amikor konyhai eszközökről van szó, legelőször az olyan alapvető holmik jutnak eszünkbe, mint az evőeszközök, lábasok, fazekak, tálak, tányérok, poharak. Pedig legalább ilyen lényegesek a különféle textilanyagok is, melyek a főzés vagy az étkezés során kapnak fontos szerepet.

Egy jól felszerelt konyhában ezek sem hiányoznak az alapdarabok közül. Ha felkeltettük érdeklődésedet, tarts velünk konyhai textíliák világába a Gasztronagyker segítségével!

Konyharuha

Ha fontossági sorrendet kellene felállítanunk, akkor minden kétséget kizáróan ez szerepelne az első helyen. Egyetlen háztartásból sem hiányozhat a jól ismert mintás vagy kockás, színes konyharuha. Igazi jolly joker kellékről van szó, ami épp olyan alkalmas a forró lábasok vagy tepsik megfogására, mint kéztörlése, az elmosott edények eltörlésére vagy a kifröccsent folyadékok felitatására.

Éppen ezért ajánlott, hogy főzés közben mindig legyen a kezed ügyében egy-két konyharuha. A vásárlásnál érdemes a minőségibb darabokat választani, hiszen ezek jobban bírják a gyakori mosást, és általában a nedvszívó képességük is kimagaslóbb. Tisztítsd őket legalább hetente egyszer, mosógépben, 90 fokon.

Viaszosvászon terítő

Amikor a konyhában sürgölődsz, bizony a legnagyobb odafigyelés ellenére is előfordulhat, hogy kifröccsen a szósz, kiömlik a víz, a hús lecsúszik a vágódeszkáról, vagy lecsepegteted az asztalt. Ilyenkor nagyon praktikus a viaszosvászon terítő, amit könnyű tisztítani, és nem szívja magába azonnal a foltokat. 

Ha a konyhádban egy asztal a munkafelület, azt mindenképp érdemes ilyennel lefedni. Hétköznapokon még az étkezőasztalon is jó szolgálatot tehet, pont a fent említett tulajdonságai miatt. Ahol pedig gyermekek is vannak, ott különösen ajánlott, hiszen ők koszolják össze leggyakrabban az asztalterítőt, amit bosszankodás nélkül, egy könnyed mozdulattal letörölhetsz.

Abrosz

Ha ünnepi ebédet vagy vacsorát tartasz, a szép teríték alapvető. Ilyenkor nyugodtan száműzd az asztalról a viaszosvásznat, és kerüljön elő a fiókból a különleges alkalmakra szánt textilabrosz. 

Bár hétköznapokon ritkán használjuk, hiszen nehéz eltüntetni belőle a makacs foltokat, azonban az ünnepi étkezésnél méltó helye van az asztalon. Ha a klasszikus fehéret választod, az annyiban praktikus, hogy a mosásnál alkalmazhatsz fehérítőszereket, melyek a színes daraboknál a foltokkal együtt az anyag színét is kiszednék.

Bankett-tekercs

Ezt a textíliát otthon nem igazán használjuk, inkább éttermekben találkozhatsz vele. A hosszú bankettasztalokat szokták vele leteríteni, hiszen praktikusabb, mint sok kisebb abroszt egymás mellé tenni. 

Hangedli

Más néven felszolgálókendő. Általában csak nívósabb éttermekben használják, ez az a kis négyzet alakú textil, amit a pincérek a karjukra terítenek, hogy megvédjék elegáns munkaruhájukat az ételek okozta szennyeződésektől.