18 °C, Budapest
18 °C
Budapest
Holnap
13°
Holnapután
17°
Szombat
19°
2024.04.24. szerda, György
filter.hu filter.hu

Segítség, nőtt egy pattanásom!

A lázadó kamaszévek során szinte nincs olyan fiú vagy lány, aki megúszná, hogy a pattanások megkeserítsék az életét. Ezek az apró kis piros, fájdalmas pöttyök, amelyek mindig a legrosszabbkor jönnek elő, és alighogy elmúlt az egyik, már jelenik is meg a következő. Ebben a korban a végbemenő testi változások miatt a pattanások megjelenése teljesen normális.

Ám ha már elmúltál 30 éves, és még mindig rendszeresen küzdesz pattanásokkal, az annak a jele, hogy valami nincs rendben a szervezetedben.

Mitől alakulnak ki a pattanások? 

A bőrünk teli van faggyúmirigyekkel, amelyek a szőrtüszők kivezető nyílásai mellett találhatóak. Ezek a nyílások viszont időnként hajlamosak eltömődni, ezáltal a faggyú nem tud kijutni a bőrfelszínre, hanem felgyülemlik, és kialakul a pattanás. Ha pedig emellett a bőrünk néhány baktériuma is bejut a megduzzadt mirigybe, akkor fájdalmas, gyulladt felület képződik. 

A tinédzserek esetében a pattanásokat általában a faggyúmirigyek túlzott működése okozza, azonban a kialakulásukat elősegítheti allergia, különféle gyógyszerek, túlzott stressz vagy a piszkos levegő is. 

Amint a kamaszkori változások lezajlanak, jó esetben a pattanások is eltűnnek. Ha azonban még felnőttkorodban is rendszeresen megbirkózol a bőrödön keletkező aknékkal, akkor mindenképp érdemes orvoshoz fordulnod. 

Különösen akkor fontos ez, ha az eddig bevált házilag történő kezelés nem hoz eredményt, esetleg hajhullást, hízást vagy a testhajlatok barnás elszíneződését tapasztalod. Ezeket a tüneteket okozhatja a petefészek, a mellékvese vagy az agyalapi mirigy eltérő viselkedése, ezért az orvos további vizsgálatokra küldhet. Ilyenkor ugyanis felborul a szervezet hormonális egyensúlya, ezért nem csak bőrgyógyásszal, hanem belgyógyásszal vagy endokrinológussal is érdemes lehet kivizsgáltatnod magadat.

Ha viszont csak néha-néha jelennek meg aknék a bőrödön, akkor először érdemes lehet kipróbálnod a Yobogu Skin Detox bőrregeneráló multivitaminját, amely célzottan a bőrproblémákra hat. 

Hogyan kezeld a pattanásos bőrt?

A belsőleg alkalmazandó szerek mellet mindenképp szükséges a külsőleges kezelés is. Erre elsősorban helyileg alkalmazható, hámlasztó készítményeket, A-vitaminos krémeket kell használnod.

Amennyiben azonban az orvos úgy látja jónak, gyógyszeres terápiát is javasolhat. Felírhat például antibiotikomot, amely elpusztítja a baktériumokat, ezáltal csökkenti a gyulladás kialakulásának esélyét. A hormontartalmú szerek ösztrogént vagy antiandrogént tartalmaznak, ez a kezelés viszont csak nőknél alkalmazható. A retinoid hatóanyagok pedig A-vitamin származékok, melyek jelentősen visszaszorítják a faggyútermelést, és csökkentik a gyulladást.

Ami nagyon fontos, hogy sose kezdj el magadtól gyógyszert szedni a pattanásokra, hiszen ezeknek a készítményeknek az alkalmazása minden esetben szigorú orvosi felügyeletet igényel.

Test, lélek
Smink, haj, köröm
Test, lélek
Smink, haj, köröm
Test, lélek
Smink, haj, köröm
Test, lélek
Smink, haj, köröm
További anyagok