7 °C, Budapest
7 °C
Budapest
Holnap
18°
Holnapután
17°
Szerda
12°
2024.03.03. , Kornélia
filter.hu filter.hu

Építészeti tervezés és kommunikáció a 21. században

Egy épület megtervezése során bizonyos időközönként szükség van egyeztetésre a megbízói és a tervezői oldal között. Egészen izgalmas területnek számít manapság, ahogyan ez a fajta kommunikáció megvalósul.

Pontosan az építészeti tervezés és kommunikáció szoftveres oldalába engedünk tehát betekintést, emellett pedig mutatunk egy konkrét programot is, amelyet bárki könnyedén megtanulhat használni.

Modern építészeti tervezés és kommunikáció korszerű szoftverek segítségével

Amikor az építész elkészül az aktuális projekt első terveivel, akkor a megtervezett épületet vizuális formában kell kommunikálni a megrendelő felé. Megbízói oldalról érthető elvárás, hogy szakzsargonok és bonyolult megfogalmazások helyett szemmel látható formát öltsön a megálmodott épület.

Míg korábban ez a fajta egyeztetés papírokra felrajzolt terveken keresztül zajlott le, addig napjainkban már korszerű szoftveres megoldások mellett esztétikus makettek formájában is lehet prezentálni a majdani épület megoldásait.

Hogyan néz ki az építészeti tervek vizuális bemutatása manapság?

Néhány évtizeddel ezelőtt egy építész a napjai java részét a tervezőasztalnál töltötte, és műszaki rajzok precíz készítésén dolgozott. A ráfordított munkaidő akár most is lehet ugyanannyi, ugyanakkor a munka számítógépes segítséggel történik.

A 3D-s térben skiccelt, egyúttal szoftveres segítséggel bejárható virtuális 3D modelleknél élethűbb prezentációs eszköz nem áll rendelkezésre jelenleg. Gyakorlatilag egy az egyben azokat a vizuális és térbeli elemeket tartalmazzák, amelyek a majdan kivitelezett épület esetében is megvalósulnak.

Természetesen a prezentációk során rendre érkezik ügyféloldalról olyan kérés, aminek a hatására bizonyos változtatásokat eszközölni kell. A szoftver pedig rugalmasan képes idomulni a változó igényekhez, jelentősen megkönnyítve az építész dolgát.

Mit érdemes tudni a SketchUp 3D modellező szoftverről?

Legyen szó éppenséggel építészeti koncepciótervekről, tömegvázlatok elkészítéséről vagy pedig látványtervekről, a megrendelői és építészoldal közötti kommunikációt nagyszerűen képes támogatni a SketchUp 3D.

Pláne a járványhelyzet árnyékában érezhető még inkább a hasznossága, amikor mindenféle személyes kontaktust nélkülözni kell egészségügyi okokból kifolyólag. A SketchUp felületére ugyanis az építészen kívül a megrendelő is beléphet, hogy saját maga is meg tudjon győződni a tervekről.

Sőt, ahol épp szükségesnek látja, ott megjegyzéseket is hozzáadhat a korábban elkészített tervekhez. Emellett pedig néhány órás gyakorlást követően akár laikusként is el lehet kezdeni a basic szintű látványtervek készítését, elsőkörben természetesen a gyakorlás vagy szimpla kedvtelés céljából