6 °C, Budapest
6 °C
Budapest
Holnap
15°
Holnapután
15°
Csütörtök
10°
2024.04.22. hétfõ, Csilla
filter.hu filter.hu

Érdemes vegyestüzelésű kazánra váltani? 3 érv a vegyestüzelésű kazán mellett

A kazán kiválasztásánál számos szempontot szükséges figyelembe vennünk. Mindegyik fűtési módszernek megvannak az előnyei és a hátrányai egyaránt, érdemes a szempontjaink mellett ezeket is figyelembe venni. Vajon a vegyestüzelésű kazán jó választásnak bizonyul?

A vegyestüzelésű, vagy más néven szilárd tüzelésű kazán sok szempontból jó választásnak bizonyul a legtöbb háztartás számára. Lehetnek ugyanakkor olyan elvárásaink, amiket nem biztos, hogy ez a fajta fűtési módszer maximálisan képes kielégíteni. Kazán választáskor minden lehetsées előnyt és hátrányt érdemes figyelembe venni, hiszen nem rövid időre választunk. Lássuk, kik számára lehet jó választás a vegyestüzelésű kazán.

Mivel üzemeltethető a vegyestüzelésű kazán?

A szilárd tüzelésű kazánok (nevéhez méltóan) szinte bármilyen szilárd tüzelőanyaggal megfelelően üzemeltethetőek. A fűtéshez használhatunk tüzifát, brikettet, de a szén, pellett vagy bármilyen növényi hulladék elégetésére is alkalmas. Mindezt úgy teszi, hogy közben energia képződik, azaz fűtési értékkel bír.

Éppen ezért lehet jó választás az olyan háztartások számára, ahol jelentősebb mennyiségben keletkezik növényi hulladék, például a kert méretéből fakadóan.

Nem véletlen, hogy olyan népszerű választásnak bizonyul azon háztartásokban, amelyek lakói nyitottak az alternatív, megújuló energiaforrások alkalmazása felé.

Olcsó fűtési alternatíva

Mivel több féle tüzelési lehetőség közül választhatunk, minden esélyünk megvan rá, hogy a választás során a pénztárcánknak leginkább kedvező megoldás mellett tegyük le voksunkat.

Fával fűteni egyértelműen kedvezőbb, mint gázzal, a spórolást pedig még tovább fokozza a lehetőség, miszerint a háztartási hulladék egy részét is elégethetjük.

Természetesen számolni kell a fűtési hatékonyság csökkenésével, azonban érdemes számba venni azt is, hogy milyen gyakran tervezünk fűteni, és olyankor milyen hőfokot tartunk ideálisnak magunk számára. A vegyestüzelésű kazán körülbelül 80%-os hatékonysággal működik, míg a pellett- vagy gázkazán 90 vagy akár 95%-ot is elér.

Környezeti szempontok

Kazán választásnál a legtöbben már különféle környezeti szempontokat is figyelembe veszünk. Nem egyszerű kérdés ez, hiszen nincsenek egyértelmű válaszok a témában.

Míg a gyengébb hatásfoknak köszönhetően rámondhatnánk a vegyestüzelésű kazánra, hogy kevésbé környezetkímélő, más szempontot is szem előtt kell tartani a választás során.

Ha környezetszennyezésről beszélünk, figyelembe kell vennünk a fűtőanyag kinyerésének és szállításának módját is. Aligha nevezhetnénk környezetbarát megoldásnak a földgáz kinyerésének módját.

Nincs hát egyértelmű válasz arra vonatkozóan, hogy kinek melyik fűtési mód a leginkább testhezálló. Ahogyan a legtöbb hosszú távú választás előtt, itt is érdemes a szempontjainkkal pontosan tisztában lenni, és annak megfelelően összegyűjteni a különféle alternatívák előnyeit és hátrányait. Akármilyen szempontokat is sorakoztatunk fel, a vegyestüzelésű kazán biztosan a lehetséges megoldások között fog szerepelni, hiszen számos előnnyel bír.

Akármire is esik végül a választásunk, fontos, hogy a kazán beszerelésének munkálatait szakember végezze, ezzel is maximalizálva otthonunk biztonságát.