13 °C, Budapest
13 °C
Budapest
Holnap
13°
Holnapután
17°
Szombat
19°
2024.04.24. szerda, György
filter.hu filter.hu

Költöznék, de dübörög a járvány, mi legyen?

A koronavírus járvány satufékkel állította meg az egész világot, de ez nem jelenti azt, hogy az élet nem megy tovább. Mit tegyünk, ha külföldre költözés küszöbén állunk, hogyan tovább?

A járvány következtében a világ teljes gazdasága egyik napról a másikra megállt. Sok ember veszítette el a munkáját, és rengetegen jöttek haza külföldről, mert megélhetésük bizonytalanná vált.

Vannak azonban olyanok is szép számmal, akik épp most indultak volna külföldre. Sok időt és energiát tettek bele, hogy megszervezzék a költözést, lakhatást és munkát kerestek, már minden csőre töltve állt, még a nemzetközi költöztetést is megrendelték, de a járvány beütött. Nagy felelősség most eldönteni, hogy indulunk, vagy kivárunk. Összegyűjtöttük a legfontosabb lépéseket, amiket meg kell tenni ilyen esetben.

Garanciák igénybevétele

Meglévő nemzetközi költöztetés szolgáltatás megrendelését ne törölje véglegesen, mert előfordulhat, hogy kapacitáshiány lép fel, mikor valóban szüksége lesz rá. Kérjen halasztást, de jelezze, hogy továbbra is igénybe kívánja venni a szolgáltatást.

Előfordulhat, hogy a külföldre vállalt szállítási árak később változnak, kérjen garanciát az ár fixálására, vagy egy maximális áremelési értékhatárra.

Lakbér halasztásás

Ha már egyszer sikerült egy igényes, szép, új otthont találni, ne hagyja veszni! Rengeteg idő és energia lesz újat keresni. Egyeztessen a bérbeadóval egy esetleges lakbér halasztásról, vagy akár ideiglenesen csökkentett lakbér fizetéséről egy megbeszélt időtartamra. A világon mindenhol nehéz helyzetben vannak a bérbeadók, így nem lehetetlen egyezséget kötni.

Munkaszerződés módosítása

Ha új munkahely várja külföldön, egyeztessen leendő munkaadójával, hogy távmunkában kezdhesse meg a feladatai ellátását, amennyiben erre lehetőség van. Ha fizikai jelenlétet kívánó munkavégzésről van szó, akkor próbáljon megállapodásra jutni a munkaszerződés módosításával kapcsolatban.

Biztosítás

Ha eddig nem tette, keressen biztosítótársaságot, ami teljes körű külföldi egészségbiztosítást tud nyújtani önnek és mindazoknak, kikkel együtt költözik majd, ha viszi a családot. A jelen helyzetben mindennél fontosabb, hogy a betegellátás biztosítva legyen – kerül, amibe kerül. Most még fontosabb a biztosítási szolgáltatás tartalmáról pontosan tájékozódni, legyen alapos.

Előrejelzések

Figyelje a híreket, tájékoztatásokat és előrejelzéseket ne csak itthon, hanem elsősorban a célországban. Minden ország másként reagál a vírus okozta helyzetre, a gazdaság újraindítása is más-más időpontokban fog történni. Ez lesz a legfontosabb kapaszkodó, hogy mikor szabad egyáltalán elindulni majd.

Ha mégis menni kell…

Ha a halasztás helyett úgy dönt, hogy mégis útnak indul, számoljon a határzárakkal. Ellenőrizze, hogy pontosan milyen feltételekkel tud átjutni a határokon, amennyiben autóval utazik, illetve milyen beutazási korlátozások és körülmények fogadják érkezésekor. Személyautóval utazni praktikusabb, mert rugalmasabban lehet reagálni a körülmények változására, nem veszik el a repülőjegy ára.

Az érkezés előtt kérjen segítséget a célállomás körül élő ismerősöktől, vagy akár ismeretlenektől Facebookon, hogy felmérje, mi fogadja majd: nyitva vannak-e a boltok, hogyan érhető el orvosi segítség, illetve az iskolák fogadják-e a gyerekeket?