23 °C, Budapest
23 °C
Budapest
Holnap
22°
Holnapután
26°
Szerda
27°
2023.09.24. , Gellért
filter.hu filter.hu

Most az érintésmentes fizetés a nyerő

A koronavírus járvány hordozta kockázat miatt rengeteg téren kell változtatni az életünkön. Többek közt vásárolni és fizetni sem tudunk ugyanúgy, mint korábban. A kulcsszó most az érintésmentesség.

Amit lehet, oldjunk meg az interneten

Sok, a bankszámlánkkal kapcsolatos teendőt már régóta elintézhetünk a neten. Az online vásárlás, átutalás, közüzemi számla befizetés szerencsére évek óta az életünk része.

Hozzá kell tenni, nagyon kényelmes és gyors az online utalás azóta, hogy bevezetésre került az úgynevezett Azonnali Fizetési Rendszer. Magyarországon a 2020 március 2-i indulás óta pár másodperc alatt küldhető pénz egyik számláról a másikra, kivéve az államkincstári kifizetéseket - például a nyugdíjat -, ahol ezév szeptemberére időzítették az átállást.

Az elektronikus fizetések aránya idehaza 15 % volt a járványos időszakot megelőzően, és az AFR-ben bíztak a szakértők, hogy a gyorsított utalásoknak és más kapcsolódó szolgáltatásoknak köszönhetően megugrik majd az online utalások aránya.

Ám egész biztos, hogy megnövelte a netes vásárlások és netbank fiókokból való utalások arányát a jelenlegi helyzet, amikor aki teheti, otthonról intézi ügyeit. Az élelmiszertől a ruházati cikkekig ezekben a hetekben, hónapokban szinte mindent sokkal nagyobb arányban szerzünk be webshopokból, mivel az sokkal biztonságosabb.

A bankautomatához lehetőleg használjunk kesztyűt

Ám vannak szituációk, amikor a boltban, vagy ATM-nél intézzük vásárlásainkat illetve pénzügyi tranzakcióinkat.

Mindenképpen el kell mennünk otthonról például, ha készpénzt szeretnénk a számlánkra feltenni - ezt megtehetjük már számos bankautomatánál is, amelynél van befizetés funkció. Hiszen most szinte mindenhol azt kérik, hogy kártyával fizessünk, ha vásárolni szeretnénk.

Ötezer forint helyett tizenötezer a határ

Kártyával fizetni valóban sokkal higiénikusabb, mint készpénzzel, ám mikor kódot ütünk be, akkor nem tudjuk kizárni a kézzel érintést. Ennek kivédésére, a kártyával való érintésmentes - köznyelven: pay passos - fizetések arányának növelésére lépett életbe az a rendelet, amely megemelte a kód megadása nélküli fizetések összeghatárát. Márciustól 15 ezer forintig nem kell beütnünk a PIN kódot, és ezzel a számítások szerint a vásárlások 90 %-a érintésmentesen történhet meg idehaza. Az átállás április közepétől gyakorlatilag minden banknál meg fog történni.

Emellett az a nemrég bevezetett biztonsági szabály továbbra is él, hogy minden hatodik vásárlásnál - vagy 150 euro elköltése után - összeghatártól függetlenül kéri a POS terminál a kódunk megadását.

Az érintés nélküli vásárláshoz, fizetéshez használhatjuk az okostelefonos, okosórás megoldásokat is. Ez a legszerencsésebb megoldás: a rendszer itt egyáltalán nem kér kódot, és nem történik fizikai érintés.