7 °C, Budapest
7 °C
Budapest
Holnap
15°
Holnapután
15°
Csütörtök
10°
2024.04.22. hétfõ, Csilla
filter.hu filter.hu

Leader és dobóelőke kötések

A horgászás megkerülhetetlen csomók kötése és alkalmazása nélkül. A megfelelő hatás érdekében azonban nem egyszerű, hétköznapi csomókra van szükség, hanem olyan speciális kötésekre, amelyekkel a lehető legkisebb szakítószilárdság csökkenést lehet elérni, és a csomó sem vágja el saját magát.

Mindent a leader kötésekről

A leader, vagy más néven vezető zsinór egy speciális, sima felületű, rendszerint monofilból vagy fluorocarbonból készült zsinór. A fenti tulajdonságainak köszönhetően ezek a zsinórok kisebb eséllyel sérülnek meg és kevésbé hajlamosak a szakadásra. A vezető zsinór nem csak a fenti anyagból készülhet, lehet találkozni fonott leader zsinórral is. Akkor használják, illetve akkor célszerű alkalmazni, ha a horgász számára az elérhető legmagasabb szakítószilárdság a legfontosabb szempont. Leader kötéseknél, csomóknál fontos odafigyelni arra, hogy két különböző alapanyagból készült zsinór kerül összekötésre, ez pedig növelheti a sérülés kockázatát, illetve azt is szem előtt kell tartani, ha az összekötésre kerülő zsinórok átmérője nagyban eltér, akkor szintén megnövekszik az esély a sérülésre. 

Amennyiben bővíteni szeretné horgászzsinór-készletét, akkor mindenképpen érdemes szétnéznie a Halcatraz Horgászcentrum kínálatában.

Mindent a dobóelőke kötésről

A dobóelőkéhez is célszerű speciális zsinórokat használni. Ezek a különleges zsinórok jellemzően 10-15 méteresek és azt a célt szolgálják, hogy óvják a vékonyabb távdobó főzsinórt, azáltal, hogy felveszik a dobás közben megjelenő erőket. A fonott zsinórok teherbírása kiváló, ezért célszerű fonott zsinórok közül választani. Egyetlenegy probléma a fonott zsinóros dobóelőkékkel, hogy manapság már csak kevés helyen lehet használni, illetve arra is lehet számítani, hogy a jövőben még kevesebb helyen lesz engedélyezve ezeknek a használata. Ha nincs tiltva az alkalmazása, akkor egyértelmű, hogy a fonott zsinór a legjobb választás. Azokon a vizeken, ahol már nem nézik jó szemmel, esetleg szankciókkal jutalmazzák a használatát, ott megfelelő választás lehet a felvastagodó előkék használata. Különlegessége ezeknek, hogy a csomó pontjánál a zsinór átmérője megegyező vagy hasonló a főzsinór átmérőjéhez képest, viszont a másik vége már vastagabb. 

Legfontosabb elvárások a csomókkal szemben

Az egyik legfontosabb elvárás a csomók megkötésekor, hogy a kész csomóknak gond nélkül át kell csúszniuk a bot gyűrűi között. Ez mindegyik csomóra és botra igaz, legyen szó akár pontyozó, feeder vagy éppen match botról. A sima futás mellett a másik roppant fontos dolog a csomó szakítószilárdsága. A horgásznak oda kell figyelnie arra, hogy a csomó megkötésével ne csökkentse a szakítószilárdságot, mert azzal kellemetlen meglepetéseket okozhat magának

Technikák/ hírek
Programok
Technikák/ hírek
Programok
Technikák/ hírek
Programok
Technikák/ hírek
Programok
További anyagok