23 °C, Budapest
23 °C
Budapest
Holnap
22°
Holnapután
26°
Szerda
27°
2023.09.24. , Gellért
filter.hu filter.hu

A bezártság kezelésének módszerei

Az ismeretlen helyzet, amiben vagyunk, stresszfaktorként hat. Nem csak saját magunk, hanem környezetünk reakcióit is nehéz kiszámítani. Ha tisztában vagyunk viselkedési stílusunkkal, a kihívásokra is könnyebben tudunk reagálni.

A szakemberek több modellt alkottak az elmúlt évtizedekben az embertípusokról. A röviden bemutatott DISC modell egy betűszót takar, mely a jellemző viselkedés alapján négy csoportot állít fel. A típusok eltérően reagálnak mindenre. Más a temperamentumuk, mástól tartanak, másból merítenek motivációt. Az alaptípusok mellé egy jellemző szín párosul: a piros a határozott (döntésképes), a sárga a vidám, optimista (interaktív), a zöld a gondoskodó (stabil), a kék a szabálykövető, alapos (körültekintő) ember jellemzője. Ezek általában keverten jelennek meg az egyéni jellemzésekben.

Magadra ismertél?

Ha bővebben szeretnéd megismerni saját jellemzőidet, fordulj specialistához. A karakterizálás kiszámíthatóvá teszi a viselkedést és a környezettel való együttműködést. Stressz hatására az alap stílusjegyek felerősödnek, ám elhúzódó válság esetén épp ellentétükbe fordulnak át. Ebből tudhatjuk, hogy a helyzet kezd kritikussá válni az egyén számára. 

A “D” típus szereti kézben tartani a dolgokat

Gyakran ellentmondást nem tűrően közli kritikus véleményét. Stresszhelyzetben erőszakos, mindenáron szeretné elképzeléseinek megfelelően alakítani a helyzetet. Amennyiben nem sikerül, környezetét hibáztatja. Ha hosszabb távon nem tud hatással lenni a történésekre, befelé fordul. Fontos számára az önálló cselekvés lehetősége. 

Az “I” stílus kreatív és imád csevegni

Ez a típus csapongó, sokan felületesnek tartják. Eredeti ötletei vannak, nem kedveli a rutinfeladatokat. Kellemetlen helyzetben inkább belekezd valami érdekesebb dologba, elhúzódó stresszben hallgataggá válik. Beszéltesd, a helyzet átgondolása csökkenti a feszültségét és aktivizálja őt. Ha aktív maradhat, újra magára talál.

Az “S” stílus együttérző és megbízható

Fontos számára a megfelelés, nehézséget okoz nemet mondania. Stresszhelyzetben még bizonytalanabbá válik, de ha végképp sarokba szorítva érzi magát, a sarkára áll. Igazi csapatjátékos. Fontos számára, hogy előre tudja, mire számíthat, így hasznos őt bevonni a tervezésbe.  Arra van szüksége, hogy bízni tudjon a másikban és hogy valaki meghallgassa. 

A “C” típus számára fontosak a keretek és szabályok

Szeret egyedül lenni, kritikus önmagával és környezetével is. Tervszerűen, alaposan végzi feladatát. Stresszhelyzetben ez felerősödik, így akadékoskodóvá válik. Ha a helyzet tartósnak bizonyul, már számára is nehéz a keretek betartása, így hanyagabb, szétszórtabb lesz. Az átbeszélés a legcélravezetőbb stratégia, elemezhető információk birtokában enyhül a feszültsége.

Ha szeretnél valakit támogatni, a hozzá illő kommunikációval tudsz segíteni. Mivel a tartós stresszhelyzet lemeríti a szervezetet, fontos a gyors cselekvés. Szükség esetén szakember igénybevétele is lehetséges.

Külső tényezők
Jellemzők
Külső tényezők
Jellemzők
Külső tényezők
Jellemzők
Külső tényezők
Jellemzők
További anyagok