18 °C, Budapest
18 °C
Budapest
Holnap
13°
Holnapután
17°
Szombat
19°
2024.04.24. szerda, György
filter.hu filter.hu

Hogyan kezeljük a nehéz élethelyzeteket a házasságban?

Ebben a cikkben azokról az élethelyzetekről fogunk szólni, amik elkerülhetetlenek egy párkapcsolatban, de sok esetben krízisként élhetik meg a felek.

Kezdetek

Rögtön az első nagy megmérettetés, amikor összeköltözünk a kiválasztottal, később az esküvő szervezése is komoly feszültségforrás. Az alkalmazkodás senkinek sem könnyű, de ha biztonságosan kötődő típusúak vagyunk, könnyebben fogunk megbirkózni az új helyzettel. 

A szorongóan kötődő emberek nehezen bíznak meg a másik fél döntéseiben, az elkerülően kötődők pedig nem hagynak teret a másiknak. 

A kezdeti nehézségekből sokat lehet tanulni, főleg, ha figyelünk és törődünk egymással.

A gyermekvállalás nagy változás

Talán az egyik legnehezebb időszak párkapcsolati szinten. Az újszülött ellátása körüli teendők mellett nehéz az intimitásra időt szakítani. Ez az időszak nagyon megviselheti a párokat. Ha a gyermek születése előtt a szülők között kialakult a biztonságos kötődés, hamar fognak alkalmazkodni az új élethelyzethez.

A kamaszkor az egész család életét felforgatja

A kamaszkor nagy kihívások elé állítja a szülőket. Nehéz kezelni az érzelmi kitöréseket és a szélsőséges viselkedést. Feszültség, bizonytalanság költözik az otthonokba. A helyzet a házasságot is megviselheti. 

Különösen a bizonytalan kötődésű szülőnek lesz nehéz időszak, mivel a kamasznak nagyobb teret kell engedni és kicsit háttérbe vonulni. De csak annyira, hogy ott legyünk, ha kellünk, főleg érzelmileg. Az önállóság felé vezető úton a biztonságos kötődés biztosítja az alapokat. 

Segít átvészelni ezt a kihívásokkal teli időszakot, ha a szülők támogatják egymást. A házasságban is a biztonságos kötődés adja az állandóságot a változások közepén. A biztonságosan kötődő szülők jó példaként szolgálnak a kamasz gyereknek: alkalmazkodóképességet és rugalmasságot kapnak útravalóul.

Amikor a gyerekek kirepülnek

A gyerekek felnőnek és kirepülnek. Eljön az ideje annak, hogy a házastársak újra egymásra találjanak. Ilyenkor azonban az elkerülően kötődő felek hajlamosak arra, hogy más felé kacsintgassanak. 

A szorongón kötődő felek a gyerekek által hagyott űrt úgy próbálják meg befoltozni, hogy több együttlétet igényelnek a házastársuktól. 

Az időskor romantikája

Egy stabil, biztos párkapcsolat az egészségre is jó hatással van. Köztudott, hogy az erős érzelmi kapcsolatok jó hatással vannak az immunrendszerre. Jó, hogy van kire támaszkodni testileg és lelkileg egyaránt. 
Ne feledjék! A boldog és kiegyensúlyozott párkapcsolatért folyamatosan dolgozni kell! Ha úgy érzik, mélypontra kerültek, keressenek fel egy szakembert! A párterápiával sikerülhet orvosolni a problémákat!

Együtt
Már/még külön
Együtt
Már/még külön
Együtt
Már/még külön
Együtt
Már/még külön
További anyagok