28 °C, Budapest
28 °C
Budapest
Holnap
25°
Holnapután
24°
Vasárnap
27°
2022.08.11. csütörtök, Zsuzsanna
filter.hu filter.hu

Hogyan érhetőek el a különböző koronaformák a gyümölcsfáknál?

Most ismerkedsz a gyümölcsfák nevelésével? Ha igazán jó minőségű gyümölcsre vágysz, akkor mindenképp maradj velünk, hiszen röviden számba vesszük, hogy hogyan kell metszeni őket ahhoz, hogy mindenki megelégedésére szolgáljon a végeredmény.

Különböző koronaformák

Az egyik széles körben ismert a sudaras ágcsoportos korona. Ennek jellemzője a kiemelkedő fővezérág, melyből több ágcsoport kerül kialakításra. 


 

Általában a körte-, cseresznye-, meggy- és a diófák azok, amiknél ezt a metszési módszert alkalmazzák. Az elsődleges sudár metszéssel kerül kinevelésre, majd a későbbiekben az elágazó ágcsoportok is, meghatározott távolságokon belül. 

A kombinált korona sokban hasonlít a sudarasra, hiszen az alapja ugyanaz, csak a könnyebb és hatékonyabb szedés miatt a második ágemelet után a sudár eltávolításra kerül. Ez főként arra jó, hogy így erősödnek az emeletek, ami kedvez a termőfelületnek. Ilyen például az alma MM106 vagy M26-os alanyon, körte, meggy, cseresznye koronaformája. 

A katlankorona is a sudaras ágcsoportos korona egyik módosított változata. Ennek a metszése úgy történik, hogy már az első ágemelet után el kell távolítani a sudarat, aminek következtében a korona még több fényt kap, így még erősebb és termékenyebb lesz. A termőfelület már a földhöz igen közel is hatékonnyá válik. Általában az őszibarackfáknál alkalmazzák ezt a korona formát. 

Vázakorona kialakítása általában csonthéjas gyümölcsfákon látható. A fő különbség a katlankorona és a vázakorona között, hogy a vázágak nem kerülnek visszametszésre, így 60-70 fokos állásúak lesznek. Ehhez persze az kell, hogy a sudarat csak a 2-4. évben vágjuk le, hiszen így lesz igazán szép és termő a gyümölcsfa. 

A termőkaros orsó korona készítéséhez lassan elérkezik az idő. Ez általában a féltörpe alanyú gyümölcsfák esetében ajánlott, mint amilyen az alma MM106 vagy M26-os alanyon. Ehhez a koronához a sudár visszametszésével kell kialakítani 3-4 termőágcsoportot, amit közben lekötözéssel kell ferdére nevelni. Ehhez a legjobb időszak az április-május, mivel ilyenkor már megindul a nedvkeringés a fában, így az ágak nem törnek. 

Sövénykoronák

Ezekben az esetekben nem minden irányba neveljük az ágakat, hanem csak keskeny, sor irányba. Ennek következtében sokkal könnyebb a termés szedése akár kézzel is, mint a fentiek esetében. 

Palmetta-sövény esetén a sudár visszametszésére kerül sor, mely során 2 termőkart alakítunk ki. Ezt általában kötözéssel lehet a megfelelő szögbe állítani. Nem igényel visszametszést. 

A Hungária-sövény megegyezik a termőkaros orsó korona formával, csak a síkban kell kivitelezni. Ennek során a sudarat visszametszük az első 3 évben, az úgynevezett oldalvesszőket pedig kötözéssel állítjuk be a megfelelő szögbe. 

Ha még több izgalmas információt szeretnél megtudni a gyümölcsfák metszéséről, akkor keresd a CityGreen oldalát

Növények, kártevők
Tippek, trükkök
Növények, kártevők
Tippek, trükkök
Növények, kártevők
Tippek, trükkök
Növények, kártevők
Tippek, trükkök
További anyagok