24 °C, Budapest
24 °C
Budapest
Holnap
26°
Holnapután
24°
Vasárnap
24°
2022.08.11. csütörtök, Zsuzsanna
filter.hu filter.hu

A WC dugulása nem törvényszerű!

Az elmúlt hetekben a legtöbb család sok időt töltött összezárva. Ilyen időszakokban a WC dugulása sokkal gyakrabban fordul elő, mint átlagos időkben. Nem véletlen, hogy úgy érezzük, mindig a legrosszabbkor jön a baj. De ha együtt a család, a WC dugulása nem törvényszerű. Megmutatjuk, mit lehet tenni, hogy elkerüld ezt a problémát.

Gondos öblítés!

A WC dugulásának hátterében sokszor nem hatalmas és visszafordíthatatlan probléma áll. A helyzet ennél jóval egyszerűbb. A mai WC-papírok már több rétegűek, erősebb nedvszívó képességűek. A modern tartályok pedig általában takarékosabbak. A WC öblítéséhez jóval kevesebb vizet használnak, mint a hagyományos pumpás vécétartályok. Sajnos ez a kevés víz nem mindig elég ahhoz, hogy a papírt teljesen eltávolítsa a rendszerből.

Az összegyűlt papír főleg a társasházak amúgy is szűk vezetékeiben okoz problémákat. Szerencsére a gondot könnyű orvosolni - elég, ha odafigyelünk arra, hogy időnként egy gondosabb öblítéssel eltávolítsuk a “dugót”. Időnként öntsünk forró vizet a kagylóba, esetleg használjuk erre a célra a mosó- vagy szárítógépből származó szürke vizeket. 

Ha nagyobb a dugulás

Ha a sima víz nem segít, szép eredményt érhetünk el azzal is, ha ecetet vagy ecet és szódabikarbóna keveréket öntünk a lefolyóba. Ez a kombináció pezseg, ezzel lazítva fel a makacsabb lerakódásokat. Az ecet a vízkövet is oldja, ettől a csövek felülete egy kicsit simább marad. 

Az otthoni használatra tervezett lefolyótisztító gélek, tabletták is tehetnek azért, hogy könnyebb dolgunk legyen a dugulás elhárításakor.

Ha nagyobb a baj, sokszor kemény eszközökhöz kell folyamodni. Egy használaton kívüli bottal, seprűnyéllel megkísérelhetjük megmozdítani a lerakódást. A hagyományos WC pumpa is segítségünkre lehet, akkor azonban nagyon oda kell figyelni arra, hogy a vákummal ne lökjük ki például a csésze kifolyóján található úgynevezett bűzzár dugót.

Ha tényleg nincs más megoldás

Ma már több cég is vállal duguláselhárítást fix áron. Ha a házi praktikák nem segítenek, érdemes ezekkel a vállalkozásokkal felvenni a kapcsolatot. Ezek a cégek ugyanis nem okoznak meglepetéseket. Nem kell amiatt aggódnunk, hogy a végén nem tudjuk kifizetni a számlát. Bátran riaszthatjuk őket a nagyobb gondok megelőzésére is.

A fix áras duguláselhárítás segítségével gyorsan megoldhatjuk a problémát. Az időben eltávolított “dugó” sokszor azt jelenti, hogy a WC nem önt ki vagy ázik át, így a kellemetlenség nem okoz közvetlen anyagi károkat is. A szakemberek ráadásul számos olyan problémát is fel tudnak fedezni, amely később sokkal több fejtörést okozna.

A nagy terhelés idején érdemes kéznél tartani a duguláselhárítással foglalkozó cégek elérhetőségét. A bajban sokat segíthet, ha tudjuk, hol kell őket keresni.