7 °C, Budapest
7 °C
Budapest
Holnap
18°
Holnapután
17°
Szerda
12°
2024.03.03. , Kornélia
filter.hu filter.hu

A legfontosabb különbség szájmaszk és légzőmaszk között

A szájmaszk, valamint a légzőmaszk fogalmának a keverése nem javasolt, különösen a jelenleg fennálló koronavírus járványhelyzet időszakában. Komolyabb eltérés tapasztalható ugyanis a szerkezetükben, nem mellékesen az általuk biztosított védelem hatékonyságában is tetten érhetők a különbségek.

A cikkben külön-külön is be fogjuk tehát a mutatni a szájmaszk, illetve a légzőmaszk jellemzőit, természetesen kitérve az általuk biztosított védelmi szint ismertetésére is.

A szájmaszk és légzőmaszk szerepe a koronavírus elleni védekezésben

A cseppfertőzés útján terjedő koronavírus globális léptékű terjedése következtében a szájmaszk és légzőmaszk lett az egyik leginkább keresett árucikk szerte a világon. A tömegközlekedésen, az utcán közlekedve vagy az élelmiszerboltokban egyaránt találkozhatunk maszkot viselő személyekkel.

Merthogy a szájmaszk és légzőmaszk viselése mellett kevesebb lesz az esélye annak, hogy az arcunkhoz nyúlunk, így elkerülhetjük a fertőzést. A maszk viselése továbbá védelmet nyújthat a külvilággal szemben, miközben a társainkat szintén védheti tőlünk.

Persze egyáltalán nem mindegy, hogy szájmaszkot vagy éppenséggel légzőmaszkot viselünk. Nézzük is meg a köztük fennálló legfontosabb különbségeket annak fényében, hogy milyen mértékű védelmet képesek biztosítani.

Miként történik a szájmaszk használata?

Hogyha az arcon elfoglalt hely jellegét vesszük alapul, akkor a szájmaszk lazán fedi le az orr, illetve a száj környékét. Fontos elmondani vele kapcsolatban, hogy elsősorban egyirányú védelemre tervezik. Vagyis nem a viselője számára nyújt védelmet, hanem a környezet számára biztosítja a védekezést, mégpedig a szájon keresztül távozó testnedvektől.

A szájmaszkot műtét közben szokás viselni, elkerülve ezáltal a köhögést vagy például a tüsszentést. Kiemelten fontos tisztában lenni vele, hogy a szájmaszk nem nyújt védelmet a használójának. A szájmaszkok legnagyobb része olyan biztonsági osztályozással sem rendelkezik, mint mondjuk a NIOSH, illetve az EN.

Mit lehet elmondani a légzőmaszk használatáról?

A szájmaszkkal ellentétben a légzőmaszk szorosabban illeszkedik az arcra, ezáltal látványosabban védi a száj és az orr környékét. Mivel főként a kétirányú védelem biztosítása miatt tervezték, ezért hatékonyan képes megoldani a belélegzett levegőt szűrését.

A fentiek olvasatában már ki is találhattuk, hogy a légzőmaszk gondoskodik az őt viselő védelméről. A védelem mértéke és hatékonysága egyébként annak függvénye, hogy a légzőmaszk milyen biztonsági besorolás alá esik, illetve mennyire viselik megfelelően.

Ami a légzőmaszk lehetséges változatait illeti, az eldobható típus mellett a félálarc, továbbá a teljes álarc beszerzésére egyaránt adott a lehetőség.

Magyarország
Nagyvilág
Magyarország
Nagyvilág
Magyarország
Nagyvilág
Magyarország
Nagyvilág
További anyagok