7 °C, Budapest
7 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Csütörtök
2023.12.04. hétfõ, Barbara, Borbála
filter.hu filter.hu

Ablakfelújítás okosan

A lakásfelújítás első lépése sok esetben a nyílászárók cseréje, ugyanakkor új ablakokat venni költséges mulatság. Nem mindig a műanyag a megoldás, sok kidobásra ítélt régi ablak megmenthető.

A régi bérházakban még sok helyen az eredeti ablakok vannak meg. Ezek a régi faablakok legtöbbször kevés törődést kaptak. A nem megfelelően gondozott és kezelt fa idővel berepedezik, vetemedik, kiszárad, így rések és repedések keletkeznek az ablak alatt és körül. A rések nem csupán a hideg miatt jelentenek problémát. Bejut rajtuk a por és a zaj, de apróbb rovarok is, ezáltal a lakásban az életminőség jelentősen romlik.

Egy lakásfelújítás során legtöbbször éppen ezért az egyik első lépés a nyílászárók cseréje, ami viszont még egy kétszobás lakás esetében akár másfél-két millió forint is lehet. Ezt a jelentős költséget részben vagy közel egészen meg lehetne spórolni a meglévő nyílászárók felújításával.

Első lépés: a faanyag regenerálása

Az ablakok gondozatlan faanyaga szomjazik egy kis törődésre. Első lépésként távolítsuk el a meglévő festékréteget és töltsük fel a faanyag szálait jó minőségű lenolaj kencével. Ez olyan, mint egy jó arcápoló a száraz bőrnek: telíti, tömíti a fa anyagában lévő repedéseket, amiket a kiszáradás okozott.

Ezután a már nem helyrehozható kopásokat és repedéseket töltsük fel fatapasszal. Figyeljünk rá, hogy egyszerre 2 mm-nél vastagabb réteg ne kerüljön fel, ha szükséges, akkor több lépésben végezzük el a műveletet. 

Második lépés: új üvegezés

Az elöregedett üveg egyrészt balesetveszélyes, másrészt pedig a hőszigetelése gyenge, ezért a régi üvegezést ki kell cserélni. Sok esetben kis ügyességgel megoldható egy plusz üvegréteg felhelyezése is, ami óriási mértékben megnöveli az ablak szigetelőképességét. Ez után jöhet a festés.

Harmadik lépés: hőszigetelés

Azokat a problémákat, amik az első két lépés során nem oldódnak meg, orvosolni tudja a különféle hőszigetelő tömítések, gumiprofilok felhelyezése.

Ezek a hőszigetelő ablaktömítő szalagok sokféle anyagból és formában készülnek. Leggyakoribb, hogy gumiból, illetve szilikonból, vagy szivacsból elérhetőek. Pénztárcánk és az ablak problémái döntik el, hogy melyiket válasszuk.

A szivacs alapú szalagok a legkevésbé hatékonyak, míg a gumiból készült szalagok már egészen kiváló szigetelést tudnak nyújtani. Fontos azonban, hogy alaposan felmérjük mekkora a rés, amit tömítenünk kell, illetve milyen formájú szalag az ideális. Vannak vékonyabb és vastagabb szalagok, ez utóbbiak akár fél centis réseket is hatékonyan zárnak.

Formáját tekintve érdemes kísérletezni, mert van, ahová a rés mérete és formája miatt az U alakú, míg máshová a P alakú gumiprofil a megfelelő. Ezzel együtt is töredék költségből megvan a teljes ablakfelújítás, így ezen nem érdemes spórolni, keressük meg az optimális megoldást. 

Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
További anyagok