8 °C, Budapest
8 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Csütörtök
2023.12.04. hétfõ, Barbara, Borbála
filter.hu filter.hu

Milyen egy jó kiadó raktár hirdetés?

Az ingatlanpiac hosszú ideig kedvezett a kiadó raktárak tulajdonosainak, de a várható gazdasági kihívások ezt felülírhatják. Nem mindegy hát, hogyan hirdetünk meg egy raktárt kiadásra.

Bár még nem látjuk a krízishelyzet végét, a gazdasági változásokra már most érdemes elkezdeni felkészülni. Az ingatlan bérleti szerződéseket hosszú távra kötik, így várhatóan a gazdasági környezetben bekövetkezett változásnak nem lesz azonnali hatása, de néhány hónapon belül ide is begyűrűzhetnek a változások, ezért érdemes már most felkészülni, hogyan pozícionáljuk, hirdessük meg kiadó raktáringatlanunkat.

Egy kiadó raktár meghirdetésénél az egyéb kiadó ingatlanoknál is használható alapelvekre lehet támaszkodni, de vannak olyan részletek, amik erre a szegmensre speciálisan vonatkoznak.

Alap információk

Természetesen minden alapvető információnak szerepelnie kell egy hirdetésben. Az alapterület méretén és belmagasságon kívül ilyen az épület típusa és felhasználhatósága. Ehhez tartozik, hogy alkalmas-e az ingatlan szerelő- illetve gyártóüzem felállítására (pl. megfelelő ipari árammal van-e ellátva, beltere alakítható-e, stb.), illetve engedélyezett-e egy leendő bérlő cég számára telephely céljára való bejelentése. 

Felszereltség

Amennyiben kimondottan tárolási céllal hasznosított ingatlanról van szó, fontos megjelölni az alapfelszereltséget (például polcozás, illetve ezek jellege, magassága, valamint a kiegészítő szolgáltatásként nyújtott anyagmozgató gépek, targoncák elérhetősége, stb.). Amennyiben raktározási szoftverre épülő logisztikai rendszer is elérhető a bérelt ingatlannal, ezt külön érdemes kiemelni.

Ezek mellett nem mindegy, hogy a tárolási célra bérelt ingatlanhoz tartoznak-e kiszolgáló helyiségek, ezen belül is elsősorban irodák, esetleg tárgyalóhelyiségek.

Fontos továbbá, hogy az ingatlan őrzése telepen belül megoldott-e, vagy erről a leendő bérlőnek külön kell gondoskodni.

Lokáció

Mivel a földrajzi elhelyezkedés az egyik kritikus faktor egy raktár célú bérlésnél, érdemes a pontos cím megjelölésén túl további információval szolgálni, hogy milyen a megközelíthetősége az ingatlannak. Például milyen autópályához, kötött pályás közlekedési csomóponthoz, illetve egyéb logisztikai ingatlan központhoz fekszik közel.

Árképzés

Ez talán a legkényesebb pont, mivel egyelőre nem lehet felmérni, milyen módon és mértékben lesz hatással a gazdaság változása az ingatlan bérlésekre. Fontos a körültekintő piacfelmérés, hogy milyen árakkal érhetőek el hasonló jellegű ingatlanok a környéken. Ugyanakkor az is fontos, hogy szorosan figyelemmel kövessük a trendeket az ingatlanpiacon és megfelelően reagáljunk rá. Mivel az árakat hosszabb távra fixálják a bérleti szerződések, érdemes körültekintően eljárni.

Mindezeken túl fontos lehet még jó minőségű képanyag készítése a bérlésre kínált raktárról és az elérhető felszereléseiről. Nincs hatékony hirdetés képek nélkül, amiken jó eséllyel akad meg a leendő bérlő szeme. Ugyanakkor a képek is rengeteg információt hordoznak (például az ingatlan állagáról és környezetéről), ezért érdemes körültekintően fotózni.