12 °C, Budapest
12 °C
Budapest
Holnap
18°
Holnapután
16°
Szerda
12°
2024.03.03. , Kornélia
filter.hu filter.hu

Van film, ami szinkronnal jobb - 5 kultikus darab

A hazai igen fejlett szinkronkultúrának köszönhetően a magyar nézők sok mozifilmet és sorozatot talán még szuperebb változatban ismernek meg, mint amilyen az eredeti volt. Internetes fórumokon rengeteg eszmecsere folyik arról, melyek a leginkább legendás változatok. A jó szinkron soktényezős. A szakemberek szerint a dramaturg és a színész munkája egyaránt alapvető, de a hangmérnök profizmusa is sokat számít. Az alábbi filmeknél mindenki a legjobbat hozta ebben a csapatban a hangstúdióban. Ez az öt film biztos belefér a legprofesszionálisabban magyarra ültetett filmek közé.

Ford Farlaine kalandjai

Régebbi darab, de ha valaki egyszer látta, sosem felejti el. Nagy Feró, aki eredetileg punk-rock bandavezető volt - igaz, diszkóslágerekkel indult, méghozzá igen jól művelte azt a műfajt is -, mindenkit meglepett férfi szinkronhangként.

A rock’n’roll detektív fanyar hangvétele és kultikussá váló megszólalásai tették idehaza megkerülhetetlenné a filmet.

A szöveg egyáltalán nem PC, a stílus pedig néha botrányos, de Nagy Feró frenetikusan hozza a figurát. A film egyébként az USÁ-ban nem aratott nagy sikert.

Jóbarátok

Ha szinkronstúdiós munkáról van szó, és kitűnően sikerült darabokról, egész biztos mindenkinek beugrik a Friends sorozat magyar átirata.

Igaz, itt az eredeti változat is fergeteges sikert aratott az egész világon. A Jóbarátok profi verbális és képi humora végigvonul minden részen, és ezt remekül sikerült magyarra ültetni. Többek közt Kökényessy Ági vagy Galambos Péter elválaszthatatlanok a figuráktól.

A Jóbarátok az a sorozat, ami nemhogy a fotelhez szögezte a nézőket, de stabil rajongótábort alakított ki, olyannyira, hogy hosszú idő után most fog újraindulni.

Die Hard - Drágán add az életed filmek

Ha magával ragadó filmről és tökéletesen megoldott magyar hangról beszélünk, valószínűleg mindenkinek beugranak Bruce Willis filmjei, és szinkronhangja, Dörner György.

A harmadik rész hangjaként ő hagyott leginkább nyomot a nézőkben, de még két magyar szinkronhangja volt korábban a fehér trikós hősnek, Vass Gábor és Szakácsi Sándor.

Shrek

Mindenkinek vannak kedvencei, egy tizes listát sem lenne könnyű összeállítani a témában úgy, hogy mindenki kibéküljön vele, de egy stabil szereplő mindenképpen van: ez a Shrek, illetve ennek egymást követő részei.

Gesztesi Károly - aki sajnálatosan elhunyt a közelmúltban - és Liptai Claudia olyan tökéletesen oldották meg a feladatot, hogy azóta sem tudták maguk mögött hagyni a figurákat, más alakításaik ellenére. Kerekes József Shrek szamaraként alakított nagyot, ő egyébként Jim Carrey örök szinkronhangja is.

Minden lében két kanál

Rengeteg klasszikust lehetne említeni - a kultikus Bud Spencer filmeket például -, most egy kicsit elfelejtett gyöngyszemet emelnénk ki.

Az 1971-72-es tévésorozatban együtt szerepelt két szupersztár, Roger Moore és Tony Curtis. Idehaza nem kisebb magyar sztárok adták a hangjukat a szereplőknek, mint Sztankay István és Láng József. Az eredmény pedig garantáltan jobb volt az eredetinél. A sorozatot 1997-ben újraszinkronizálták, de a klasszikus verzióba érdemes belenézni.

Filmbemutatók, trailerek
Kritikák, hírek
Filmbemutatók, trailerek
Kritikák, hírek
Filmbemutatók, trailerek
Kritikák, hírek
Filmbemutatók, trailerek
Kritikák, hírek
További anyagok