7 °C, Budapest
7 °C
Budapest
Holnap
15°
Holnapután
15°
Csütörtök
10°
2024.04.22. hétfõ, Csilla
filter.hu filter.hu

Nézzük meg, melyik pénzküldő céget választjuk

Nagyon kedveltek a nemzetközi fintech, azaz korszerű pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó cégek, mivel bizonyos téren olcsóbban többet kínálnak, mint a bankok. Ám van olyan vállalkozás, amely az instabilitás jeleit mutatta az utóbbi időben.

Az olcsóbb online pénzváltók bejelentkeztek

A pénzküldő startupok közül az egyik első a TransferWise volt, amely azon az egyszerű megfigyelésen alapult, hogy országhatáron belüli pénz cserével is meg lehet oldani a devizaváltást.

Két külföldön élő észt fiatalember rájött, ha egyiküknek eurója van, de fontra van szüksége, másikuknak fontja van, miközben eurót szeretne, akkor ez a meglehetősen általános helyzet - a privát cserebere mellett - egy komolyabb, széles körűbb megoldásnak is az alapja lehet.

Így indultak be a hagyományos banki utakat kikerülő, minimális költségű pénzügyi szolgáltatások. Az ügyfelek pedig megspórolhatják a devizaküldésekor és -váltáskor a rátett költségek java részét, vagy éppen a devizaszámla díját.

Indoklás nélkül vándorolnak az összegek

A cégek gombamódra szaporodtak, de vannak köztük ma is vezetők, melyek a legtöbb klienssel bírnak, illetve élen járnak az új szolgáltatások bevezetésében.

Ilyen a Revolut, amelynél viszont az utóbbi időben fennakadások voltak tapasztalhatók. Március elején panaszokat soroltak az ügyfelek a cég Facebook oldalán illetve a Redditen. Eszerint a befektetési számlájukról - amely a Revolut egyik új szolgáltatása, melyet 250 ezren vettek igénybe - minden jelzés nélkül jelentős összegek tüntek el, vagy éppen jelentek meg rajta.

Volt, akinek 125 ezer dollárral lett kevesebb a tőzsdei kereskedés célból fenntartott számlaegyenlege.

A Revolut azzal sem lopta be magát az ügyfelek szívébe, hogy nem adott magyarázatot a történtekre. Igaz, egy napon belül visszarendezte az összegeket.

Bár az egyenlegek helyreálltak, sokan döntöttek úgy, hogy nem bízzák tovább a fintech vállalatra a pénzüket. Ha a cég megindokolta volna a technikai malőrt, akkor ez valószínűleg nem következett volna be.

Az MNB már jelezte aggályait

Ezzel a céggel szemben a Magyar Nemzeti Bank már jelezte korábban is fenntartásait. Az MNB arra szólítja fel a fogyasztókat, hogy csak jó angoltudással - avagy jó fordítóprogrammal - használják azokat a szolgáltatásokat, amelyeknek nincs magyar felülete.

A jegybank szerin a nemzetközi pénzküldő cégek árait gyakran ellenőrizzük, mivel változhatnak. Nincsenek szabályokhoz kötve nemcsak az árak általában, hanem a hétvégi szolgáltatások díjai is, amelyek magasabbak lehetnek. Legyünk tehát ilyen téren figyelmesek, mivel a hazai szabályozások, illetve a bankokra vonatkozó kötöttségek nem vonatkoznak a fintech vállalkozásokra.

Hazai cikkek
Külföldi érdekességek
Hazai cikkek
Külföldi érdekességek
Hazai cikkek
Külföldi érdekességek
Hazai cikkek
Külföldi érdekességek
További anyagok