26 °C, Budapest
26 °C
Budapest
Holnap
22°
Holnapután
26°
Szerda
27°
2023.09.24. , Gellért
filter.hu filter.hu

Bluetooth, a zenehallgatás szabadsága

A zene végigkíséri mindennapjainkat. Hosszabb-rövidebb utazások során, séta vagy sportolás közben is sokan választják a dallamok támogatását. A vezeték nélküli technológiák segítségével manapság már zavaró vezetékek nélkül is élvezhetjük a muzsikát. A bluetooth fülhallgatók ebben lesznek hasznos társaink.

Dallamos technológia

A különböző vezeték nélküli fülesek piaca folyamatosan bővül. Ez nem csak egyes eszközök specifikációiban, hanem az árkategóriák közötti különbségekben is megmutatkozik. A bluetooth fülhallgatók korábbi generációi biztosították ugyan a zenelejátszóhoz való vezeték nélküli csatlakozást, ám sok esetben a fülhallgatók két oldala még nem volt független egymástól, azokat egy kábel kötötte össze. Az úgynevezett true wireless technológia megjelenése immár még nagyobb függetlenséget biztosít, hiszen a kábelek teljesen eltűntek, így a zene még szabadabban élvezhető úton-útfélen. Ám mivel a kínálat bőséges, érdemes néhány dolgot figyelembe venni, hogy a számunkra legmegfelelőbb bluetooth fülhallgatót válasszuk.

Fejre vagy fülbe?

Első körben fontos eldöntenünk, hogy fej- vagy fülhallgató mellett tesszük le a voksunkat. Előbbi egy robusztusabb megoldás, mely hordozhatóság szempontjából kevéssé kompakt, még ha több összecsukható modellt is találhatunk. A fejhallgatók alapesetben kevéssé szűrik a külvilág zaját, ám valamivel több pénzért aktív zajszűrős termékeket is találhatunk, melyet ebben a kivitelben is remekül teljesítenek.

A vezeték nélküli kiegészítők között mindenképpen népszerűbbek a fülhallgatók, melyek jóval kompaktabb és kényelmesebb megoldások, fülbe helyezhető kivitelük pedig gyakorlatilag észrevehetetlenné teszi őket. Egy bluetooth fülhallgató tehát effektíve minden külső tényezőt kizár, nekünk pedig csak a zenére kell figyelnünk. A közép- és felső kategóriás modellek esetén további könnyítés, hogy a zenelejátszó eszközünk/telefonunk vezérlése is megoldható a fülesen keresztül, különböző érintéses metódusokon keresztül. Így a zene léptetése, a hangerő állítása, vagy akár a hívások kezelése is egyszerűsödik, a fülhallgatónk tehát egyszerre headsetként is funkcionálhat. Fontos figyelnünk azonban, hogy ha utóbbi funkcióra is szükségünk van, mindenképpen beépített mikrofonnal rendelkező fülest válasszunk.

Aranyár vagy arányár

Habár a bluetooth fülhallgatók piaca is rendkívül széles kínálattal rendelkezik, így könnyedén hozzájuthatunk olcsóbb fülesekhez is, ám nem feltétlenül gazdaságos befektetés, hiszen nagyobb az esély arra, hogy ilyen-olyan okból gyakrabban kell cserélnünk őket. Érdemes lehet tehát többet áldozni az eszközre, hisz ebben az esetben biztosabb, hogy hosszú évekre kitartó társunk lesz a zenehallgatásban. Az ár-érték arány azonban itt is fontos. A bluetooth fülhallgatók piacának egyik legnépszerűbb modellje az Apple AirPods. Ha a zenénk forrása egy iPhone, kompatibilitás és kezelhetőség szempontjából valóban remek választás. Egyéb esetben azonban érdemes megfontolni a vásárlást, hiszen ilyen árkategóriában más márkák hangminőségben és jellemzőkben többet is képesek nyújtani.

Ahogy sok minden más, úgy az ilyen eszközök is meglehetősen szubjektív szempontok szerint kerülnek kiválasztásra. Azonban ha tisztában vagyunk azzal, mit szeretnénk, és alaposan áttekintjük a jellemzőket, szinte kizárt, hogy zsákbamacskára ruházzunk be.