8 °C, Budapest
8 °C
Budapest
Holnap
18°
Holnapután
17°
Szerda
12°
2024.03.03. , Kornélia
filter.hu filter.hu

Interreg Europe partner találkozó a COVID-19 krízis árnyékában

Lehet –e hatékony nemzetközi partner találkozót tartani a krízishelyzet alatt?

2019. augusztusában OptiWaMag (Optimization of waste management in urban spaces and in households) néven egy hulladékgazdálkodással kapcsolatos Interreg Europe projekt kezdődött el, melynek keretében hat résztvevő ország hulladékgazdálkodási rendszere kerül górcső alá.

Az INTERREG EUROPE programok általános céljainak tekintik a résztvevő országok és régiók regionális politikai hatékonyságának javítását, továbbá a térségi regionális politikák végrehajtásában érdekelt partnerek közötti tudás- és tapasztalatcsere elősegítését.

Az OptiWaMag projekt első nemzetközi találkozója Svédországban került megrendezésre a vezető partner szervezésében. A svédországi találkozót követően a második találkozó 2020 március 26-27-én Budapesten került volna megrendezésre.

A koronavírus-járvány elterjedése okán azonban a március végén tervezett, budapesti nemzetközi találkozó a lehetőségeknek megfelelően virtuális térbe került áthelyezésre. Minden partner nagyon bízott abban, hogy az Optiwamag partner találkozója így is eredményes lesz, a munka tud folytatódni.   

A virtuális találkozón 15 szakértő kolléga vett részt a partner országoktól, a szakmai megbeszélés jó hangulatban, töretlen elhivatottságban telt annak ellenére, hogy a partnerek több száz kilométer távolságban ültek egymástól.

 

Photo by Jacqueline Kelly on Unsplash

 

Az Interreg Europe projekt egyik fő mérföldköve, hogy hulladékgazdálkodással kapcsolatban helyzetelemzést készítsen. Az elemzés egyik része egy ezzel kapcsolatos, gondosan összeállított kérdőív kitöltetése hulladékgazdálkodásban jártas szervezetekkel.

A kérdőív hulladékgazdálkodási rendszerrel kapcsolatos, szakmai kérdéseket tartalmaz, amely a jelen rendszerre, annak előnyeire és hátrányaira kérdezett rá, valamint arra, hogy milyen további fejlesztendő területeket lát a válaszadó a hulladékgazdálkodás tekintetében.

 

Photo by John Schnobrich on Unsplash

 

A kétnapos virtuális partnertalálkozó első részében a hat résztvevő ország képviselői a kérdőív eredményeit mutatták be, átfogó helyzetképet adva a hulladékgazdálkodás jelen helyzetéről, kitérve a pozitívumokra, valamint rávilágítva a későbbiekben fejlesztendő területekre.

Az interregionális esemény második felében pedig megkezdődött annak kidolgozása, hogy hogyan lehet az eredményeket a lehető leghatékonyabban bemutatni az érintett szervezetek számára. Az interaktív workshop alkalmával megvitatásra került, hogy mely területek kerüljenek kiemelésre, azok hogyan kerüljenek bemutatásra. A diskurzusokban gazdag esemény, habár virtuális módon került megtartásra, ugyanolyan hatásosnak bizonyult, mint a személyes találkozó megtartása.

A következő megbeszélés júniusban várható, a koronavírus okozta krízishelyzet okán vélhetőleg szintén online térben kerül megrendezésre.

Az Interreg Europe projekt keretében rendezett nemzetközi találkozó tehát eredményesen lezajlott, az online színtér nem hátráltatta a közös munkát.

Az OptiWaMag Interreg Europe projekt az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alapjának támogatásával valósul meg.

 

Photo by Simon Abrams on Unsplash

 

Pályázatban részt vevő partnerek:

-     County Administrative Board of Östergötland – Sweden (Lead Partner)

-     Fejlesztési Egyesület – Hungary

-     Riga Technical University – Latvia

-     Municipality of Casalgrande -  Italy

-     Region of Thessaly – Greece

-     Município de Lousada - Portugal

 

A projekt várható hatásai:

-  Innovatív hulladékkezelési megoldások fejlesztése városi tereken valamint háztartásokban

-  Környezettudatos városok fejlesztése

- A hulladékkezelési innováció fokozódásának ösztönzése, amely támogatja az aktív és innovatív környezet- és erőforrás-hatékonyságot, valamint a fenntarthatóbb ökoszisztéma-szolgáltatásokat

- Városi terek ,parkok, utcák valamint háztartások hulladékkezelésének innovatív fejlesztése

 

További információ: 

www.interregeurope.eu/optiwamag

https://twitter.com/OptiWaMag

http://www.facebook.com/Optiwamag

 Bármilyen kérdés esetén kérjük, keresse Helene Raskot (helene.rask@lansstyrelsen.se)