10 °C, Budapest
10 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Péntek
2023.12.05. kedd, Vilma
filter.hu filter.hu

Albánia, mint úticél? Miért ne?

Nemrég teljesen véletlenül egy olyan srác mellé ültem a vonaton, aki épp akkor érkezett haza Albániából, és lelkesen mesélt róla nekem. Megmondom őszintén, korábban sosem gondoltam erre az országra tökéletes úticélként, de a vonatút végére meggyőzött az utastársam.

Homokos tengerpart a Balkán szívében

Neked való Albánia, ha olyan helyre vágysz, ahol nincs seregnyi turista, cserébe viszont van tengerpart, hófödte Albán-Alpok, középkori hangulatú kisvárosok és olajfaligetek. Az Albán Köztársaság a Balkán-félszigeten fekvő posztkommunista ország, amely bővelkedik természeti kincsekben.

A WanderWell 10 napos albán kalandtúrája egyrészt kalandos, hiszen sátorozhatsz a szabad ég alatt, másrészt kényelmes, mivel az út másik részében a helyi szállodák vendégszeretetét élvezheted.

Lássuk részletesebben, mire is számíthatsz, ha rászánnád magad erre a kalandra

A repülőgép Tiranába érkezik, azonban látnivaló híján másnap továbbindulsz a csapattal. Útközben megnézheted Kruje városát, a bazársort és az albán hős, Szkander bég várát. A Valbona-völgyben töltött éjszaka után kalandtúra következik az Albán-Alpok mészkőszirtjeihez, majd eljuthatsz egészen az albán-montenegrói határig. Innen páratlan kilátásban lehet részed Montenegró sziklás csúcsaira, a Valbona-völgyre és a környező hegyekre, erdőkre.

Az egykori hegyi karaván-ösvényen járva elbarangolhatsz a Teth-völgybe, hajózhatsz a Drin-folyón a Komani-víztározóig, megcsodálhatod Skodra városát, és megmártózhatsz a tengerben. Ha pedig hiányolnád a kalandot, Permet város közelében kalandtúrára mehetsz hol térdig, hol derékig gázolva a langyos termálvízben egészen a Vjosa folyó partjáig. Onnan pedig raftingtúrára indulhatsz a hegyek közé. Ha mégsem lenne kedved a 25 fokos vízhez, akkor ezidő alatt Permet városát és az albán gasztronómiát is megismerheted.

Ha ezen a ponton azt gondolod, hogy Albánia már nem tartogat semmit, nagyobbat nem is tévedhetnél, mivel ellátogathatsz Gjirokasterbe, az UNESCO világörökségi városba, amely a mai napig őrzi középkori hangulatát szűk utcáival és fellegvárával, és kanyaroghatsz az Albán-riviéra szerpentinjein, egészen a riviéra legszebb tengerpartjáig, a Gjipe-partig, ahol olajfák alatt sátorban töltheted az éjszakát.

Hogy miért sátorban? Mert ott nincsenek szállodák, sem tömeg, sem bazársor, csak a tengerpart.

Az út pedig ezen a ponton sem ér véget, mert a hazaút előtt még Rád vár a Ligora-hágó, az olajbogyójáról híres Berat, és Tirana hegyei.

Albánia nem mindennapi úticél, és ehhez az országhoz egy nem mindennapi kalandtúra passzol igazán, szóval keresd bátran a WanderWell csapatát, és semmiképpen se maradj le erről az életre szóló élményről!

Low budget
Nem low budget
Low budget
Nem low budget
Low budget
Nem low budget
Low budget
Nem low budget
További anyagok