23 °C, Budapest
23 °C
Budapest
Holnap
22°
Holnapután
26°
Szerda
27°
2023.09.24. , Gellért
filter.hu filter.hu

Hogyan dekorálhatja otthonát vászonképekkel?

A lakás kidekorálása sokszor állítja kihívások elé a laikus otthontervezőket. A lakásból akkor lesz otthon, akkor érezheti az otthon melegségét, ha körülveszi magát olyan tárgyakkal, amelyek egyediek, amelyek az Ön ízlésének megfelelnek. Ehhez kiváló lehetőség lehet a lakás hangulatának és az Ön elképzeléseinek megfelelő vászonkép. A klasszikus vászonképek mellett ma már modern alkotások is beszerezhetők, melyeknek csak az anyaga emlékeztet a régi idők kézzel festett vászonképeire. De hogyan kell a vászonképet elhelyezni? Erre a kérdésre talál választ cikkünkben.

A vászonkép kiválasztása

Mielőtt az elhelyezésről beszélnénk, érdemes néhány szót ejteni a megfelelő vászonkép kiválasztásának szempontjairól:

  • Illeszkedjen a helyiség és a bútorok stílusához és színeihez
  • Mérete igazodjon a díszítendő falfelület méreteihez
  • Nyerje el a többi családtag tetszését is
  • Elhelyezésével vagy dimenzióival hívja fel magára a figyelmet

A tapetaposzter.hu Poszter specialista kínálatában a városos vászonképek széles választékát találja.

A vászonképek jellemzői

A kereskedelemben kapható vászonképek felrakásra készen kerülnek forgalomba. Keretezni sem kell őket, a modern vászonképek vakrámára kifeszítve kaphatók. Mivel néhány centit kiemelkednek a fal síkjából, kicsit térbeli hatásúak is.

Ma már a klasszikus, egy darabból álló vászonképek mellett találhat több darabból álló képeket is. A tájképeknél és városképeknél általában a sorban szorosan egymás mellé illesztett panelek dominálnak, a modern képeknél viszont bármilyen elhelyezés elképzelhető, például galéria, tükör, keretes elrendezés vagy egy különböző nagyságú panelekből összeállított képkombináció. Ez utóbbiaknál az egyik kedvelt elrendezés az, amikor középen van a legnagyobb panel, és a széle felé csökken a méret. A többpaneles vászonképek egyes darabjait egymástól 2-3 cm távolságra helyezze el, így adja ki a kívánt hatást!

A belső keret lécekből (például fenyőfa vagy préselt faforgács léc) áll. A fenyő strapabíróbb, tartósabb. A faforgács léc előnye, hogy nem vetemedik, a kisebb képeknél jellemzően faforgács lécet alkalmaznak.

A vászon anyaga lehet szintetikus szőtt textília vagy nem szőtt gyapjúrostos textília. A prémium kategóriás vászonképekhez inkább a gyapjúrostos vásznat használják, mivel sima felületű, nem érdes vagy rücskös, ezért a rányomott kép is élesebb lesz.

A vászonkép felhelyezése

A vászonképet képakasztóval lehet a falra felakasztani. Ha a kép 100 cm-nél szélesebb, 2 darab akasztó szükséges. A képhez legmegfelelőbb akasztót általában a képpel együtt adják. Egy darab képakasztó esetén az akasztót a kép hátulján lévő felső keretléc közepére kell felszerelni. Két darab akasztónál a felső keretléc két szélére szegelje az akasztókat!

Szükség lesz még egy csavarra vagy kampóra, amire a képet felakasztja. Fali elhelyezésnél a falat ki kell fúrni. Szükség lesz még a fal típusának megfelelő tiplire és facsavarra vagy szegre.

A vászonkép tisztítása

A képet igény szerint portörlővel vagy száraz törlőruhával lehet megtisztítani.

Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
További anyagok