21 °C, Budapest
21 °C
Budapest
Holnap
23°
Holnapután
17°
Péntek
17°
2023.10.03. kedd, Helga
filter.hu filter.hu

Alszik? Vár? Mit csinál a ponty? Most kiderül!

A kánikula és a forróság hatására lelassul az emberi szervezet, és kicsit mindenki bepunnyad. De ez csak az emberekre igaz? Vagy más állatokra is? Vajon a pontyokra is így hat a hőség, és szívesebben választják a pihenést, mint az úszást és evést? A kérdés nem túl bonyolult, viszont a válasz már nem annyira kézenfekvő.

Pihenés és aktív szakasz

Azt feltehetően az összes horgász tudja, hogy a halak is ugyanúgy gerincesek, mint az emberek. Ennek köszönhetően az idegrendszerük is hasonlóan nagyon összetett. Az emberek esetében is számos vitát szül és megválaszolatlan kérdések tárházát szolgálja az alváshoz köthető funkciók működése. A halak esetében pedig még több a megválaszolatlan kérdés. Viszont azt a tényt biztosan lehet tudni és tudományosan igazolni, azaz tagadhatatlan, hogy bizony a halak is szoktak aludni. Ugyanis minden élőlénynek van egy napi ritmusa. Ez az embereknél azt jelenti, hogy 8 óra alvás után 16 óra ébrenlét következik. Ebben az alvási ciklusban töltődik fel és készül fel a szervezet az aktív szakaszra. Erre a feltöltődésre pedig a pontyoknak is szükségük van.

De akkor mégis hogyan csinálják?

Aki látott már halat, annak minden bizonnyal feltűnt, hogy nincsen olyan szemhéjuk, mint sok más állatnak, vagy mint nekünk, embereknek. Ezért egyértelmű, hogy a halak nem képesek a hagyományos értelemben vett csukott szemhéjas alvásra sem. Tehát ha nincs lecsukható szemhéjuk, de mégis alszanak, akkor mégis hogyan csinálják? Erre a kérdésre már viszonylag egyszerű a válasz: nyitott szemmel. Kreatív és vicces kérdés, hogy erre vajon gondoltak-e a kis hableány alkotói? Nos, talán igen, talán nem. Erre a kérdésre is van válasz, de az majd egy következő cikk témája lesz.

Amennyiben szereted, ha a hálódban sok ponty landol, és bővítenéd az ehhez szükséges készletedet, akkor mindenképpen nézz körül a Fishinda oldalán!

Hogyan lehet eldönteni, hogy a ponty alszik vagy sem?

Mivel nincsen szemhéjuk, így azt gondolná az ember, hogy első ránézésre nehéz megmondani, hogy vajon alszik-e a ponty vagy sem. Ennek ellenére vannak egészen egyértelmű, bárki számára észrevehető jelei annak, ha egy ponty alszik. Ezek közül az egyik legszembetűnőbb, amikor a ponty a hátsó uszonyában lévő izmait ellazítja, aminek következtében lapos helyzetbe kerül a hátúszó. Ez a pihenő pózuk, amit legtöbbször a tó fenekének közelében vagy a vízfelszín közelében lévő fatönkök, fű vagy más takarást nyújtó dolog alatt vesznek fel. Rutinos horgászok ezt azonnal kiszűrik, de némi odafigyeléssel és egy kis rutinnal felvértezve bárki könnyedén felismerheti. A pontyoknak alvás közben a légzésük is lelassul, igaz, ez már kevésbé feltűnő.

Technikák/ hírek
Programok
Technikák/ hírek
Programok
Technikák/ hírek
Programok
Technikák/ hírek
Programok
További anyagok