8 °C, Budapest
8 °C
Budapest
Holnap
15°
Holnapután
15°
Csütörtök
10°
2024.04.22. hétfõ, Csilla
filter.hu filter.hu

Tésztafélék nyomában

Ha tésztáról van szó, általában a készen kapható száraztésztákhoz nyúlunk először. Pedig mennyivel finomabb a házilag gyúrt változat! Ha ilyesmire vágyunk, akkor a legegyszerűbben elkészíthetőket, a nokedlit, galuskát, nudlit vagy gnocchit részesítjük előnyben.

Ön tudja, mi a különbség közöttük? Ezek ugyanis nem tájszavak, mindegyik külön fajtát jelöl. Kalandozzon velünk a tészták világában!

Nokedli és galuska: a magyar konyha kedvencei

A tavaszi és nyári időszakban nagy kedvenc a tojásos nokedli, ami friss fejes salátával gyakran kerül az asztalra. Ebben a formában főételként fogyasztjuk, azonban köretként is közkedvelt, sokan például el sem tudnának mást képzelni egy tányér finom pörkölt mellé. Régen, az ínséges időkben gyakori fogás volt, hiszen nem kell hozzá más, mint liszt, tojás és só. Az ebből gyúrt nyúlós, sűrű tésztát forrásban lévő sós vízben kell megfőzni.

Eddig egyszerűnek tűnik, ám itt jön képbe a helyes technika, és a sok-sok gyakorlat: a jó nokedli minél apróbb, aminek a kiszaggatása rutint és kézügyességet igényel. Ma már csak tréfálkozunk azon, amit elődeink nagyon is komolyan vettek: azaz egy lány csak akkor mehetett férjhez, ha már megtanult nokedlit szaggatni.

A galuskának szintén a liszt és a tojás az alapja, de létezik belőle olajos vagy vajas változat is. Az elkészítése hasonló, ám egyszerűbb: itt nem kell a minél kisebb méretre törekedni, bátran hagyhatunk nagyobb darabokat is. Fogyasztható levesbetétként például babgulyáshoz, de a paprikás krumpliban is nagyszerűen megállja a helyét.

Bár ezeket az ételeket alapvetően a gyors és egyszerű jelzőkkel illetjük, rohanó világunkban sokszor szemernyi idő sincs a főzésre. Ám ha ennek ellenére finom, házias ételeket szeretne fogyasztani, akkor válogasson az Interfood étlapjáról!

Gnocchi és nudli: a krumplis finomságok

A “gnocchi” szó helyes kiejtése még ma is élénk vita tárgya, köszönhetően annak, hogy olasz eredetű ételről van szó. Szintén egy kevés hozzávalóból elkészíthető tésztaféle: csak liszt, tojás és főtt, áttört krumpli szükséges hozzá.

Persze az arányok megfelelő alkalmazása kulcsfontosságú, ugyanis a jó gnocchi könnyed és habos. Illetve a főzésnél is fontos, hogy lobogón forró vizet használjunk. Bár rengetegen próbálkoznak vele itthon is, azért a végeredmény mégsem lesz teljesen ugyanaz, mintha egy igazi olasz “donna” konyhájában fogyasztanánk, aki a generációkon át öröklődő családi receptet használja.

A nudlira pedig nyugodtan mondhatjuk, hogy a gnocchi “magyar változata”, amit mákosan vagy pirított prézlibe forgatva, jó sok lekvárral tálalva annyira imádtunk gyerekkorunkban, és szívesen majszolunk még ma is.

A hozzávalók tekintetében egyezik olasz rokonával, ám az arányok mások - a nudli tésztája ezért tömör és sűrű, amit kis hurkákra formázunk, majd apró darabokra vagdosunk, és sós vízben kifőzünk.

Ön ki tudna választani egyetlen kedvencet e négy finomság közül?

Étel
Ital
Étel
Ital
Étel
Ital
Étel
Ital
További anyagok