24 °C, Budapest
24 °C
Budapest
Holnap
21°
Holnapután
17°
Csütörtök
23°
2022.08.15. hétfõ, Mária
filter.hu filter.hu

Miért fontos a teljes fogsor?

A hiánytalan fogsor esztétikai szempontból rengeteget számít tulajdonosa számára. Ha szép és rendezett, akkor az ápolt megjelenést nyújt, és hozzátesz az önbizalomhoz.

A fog vagy akár fogak elvesztése többféle problémát okozhat az ember számára. Egyrészt negatívan hathat az önértékelésre. Egyre kevésbé merünk szívből mosolyogni, egyre kevésbé merünk anélkül beszélgetni, hogy eltakarnánk a szánkat.

Ezen felül azonban aggasztóbb bonyodalmakat is okozhat. A fogak szerkezete, állapota azonnal változásnak indul, szinte mindenkinél. Épp ezért a helyzet azonnali beavatkozást igényel!

Egészségügyi következmények

Egy kiesett fog már önmagában kellemetlen, hiszen befolyásolja a normális étkezést, rágást. Ez viszont csak a legapróbb bosszúság, amivel szembe kell néznünk. Ennél sokkal súlyosabb következmények is várnak ránk.

Az első változás, ami szembetűnő, az a fogközt kitöltő ínypapilla (ínycsipke) elsorvadása. Ha a fog pótlására egyáltalán nem, vagy csak később kerül sor, akkor ez csak nagyon nehezen pótolható. Az így keletkezett résbe könnyedén beleragadhat az ételmaradék, a lepedék, tisztítása pedig nehézkes. Ez már akár rövid időn belül szájszaghoz, fogszuvasodáshoz vagy egyéb fogágyproblémákhoz vezethet.

Ha hosszú időn keresztül nincs pótolva a kiesett fog, akkor a fogak előredőlnek, a meglévő fogak között is rések alakulnak ki. Súlyosabb esetben a rágóizom állapota rosszabbodhat, innen pedig egyenes az út az éjszakai fogcsikorgatáshoz, fogszorításhoz.

Hogyan lehet pótolni?

Ahhoz, hogy megelőzzük a foghiány miatt kialakuló kellemetlen egészségügyi következményeket, a fog kiesése után azonnal orvoshoz kell fordulnunk. Ez esetben azonnal tudnak segíteni, így a lehető legnagyobb esélyünk van arra, hogy kellemetlenségek nélkül megússzuk a fog elvesztését.

A Halász Klinika Magyarország egyik piacvezető klinikája, ahol professzionális segítséget nyújthatnak a fog pótlásában.

Előzzük meg a bajt!

Bár ma már számos lehetőségünk van arra, hogy a kiesett fogakat pótoljuk, a legjobb módszer még mindig a megelőzés. Ha sokáig meg szeretnénk őrizni fogainkat, akkor többféle szabályt érdemes betartanunk.

Az első és legfontosabb a megfelelő fogápolás. Bár evidensnek tűnhet, mégis sokan nem alkalmazzák a megfelelő fogmosási technikát. Az alapos fogmosás 3-5 percig tart, naponta legalább kétszer ajánlott, de ideális esetben minden étkezés után javasolt. Először körkörös mozdulatokkal, kívül-belül tisztítsuk meg a fogakat, majd ezt követően a rágófelületeket is alaposan tisztítsuk meg. Ennek köszönhetően megállíthatjuk a káros baktériumok elszaporodását, a fogszuvasodást, a fogkőképződést.

Fontos még a rendszeres, félévente történő fogorvosi kontroll. Ennek során fényt deríthetünk fogaink aktuális állapotára, és időben beavatkozhatunk, ha az orvos problémát észlel.

Test, lélek
Smink, haj, köröm
Test, lélek
Smink, haj, köröm
Test, lélek
Smink, haj, köröm
Test, lélek
Smink, haj, köröm
További anyagok