23 °C, Budapest
23 °C
Budapest
Holnap
22°
Holnapután
26°
Szerda
27°
2023.09.24. , Gellért
filter.hu filter.hu

Milyen a jó metszőolló?

A metszőolló a kertész egyik legjobb barátja. Fontos munkaeszköz, amelynek minden kerti szerszámosládában ott a helye. Sokan éveken át keresik a minőséget, mégis egész készletük van a silányabb típusokból. Pedig egy jó fajta eszköz megkönnyíti a kertészkedő életét, gyorsítja a munkáját. Nézzük, hogyan találhatja meg Ön is a tökéletes metszőollót!

Válasszon körültekintően!

Egy jó metszőolló alapvető kellék: kora tavasztól késő őszig akár minden nap használhatjuk kertünk szebbé tételéhez, így nem mindegy, hogy milyen minőséget választunk. Ránézésre nincs nagy különbség az olcsóbb és a drágább eszközök között, azonban többféle tulajdonságot is érdemes figyelembe venni, mielőtt kinyitjuk a pénztárcánkat. A penge kivitele, a nyél típusa, az eszköz súlya és ergonómiája, de a rugó és a zár minősége sem elhanyagolható szempont.

  • Penge: A metszőollóknál kétféle penge típus létezik: a mellévágó és a rávágó. Melyikre mi jellemző? Az előbbit zöld, friss ágakhoz érdemes használni, mert ollószerűen végzi a vágást. A rávágó pedig csak egy vágóéllel rendelkezik, amely egy üllőre végzi a vágást, így hatékonyan tudjuk vele megmetszeni a kisebb gallyakat vagy a száraz, kemény faágakat. Ne feledjük: az olló akkor megfelelő, ha a vágásunk tiszta és roncsolásmentes lesz, és minél kisebb sebeket ejtünk a növényen.
  • Nyél és ergonómia: egy jó metszőolló használatakor viszonylag kevés erő szükséges a vágáshoz. Eszközünket akkor tudjuk hatékonyan használni, ha a nyele olyan módon van kialakítva, hogy az aszimmetrikus, követi a markoló az ujjaink ívét, sima felületű, vaskos, és minél nagyobb területen érintkezik a tenyerünk párnázottabb részeivel. Figyeljünk oda arra is, hogy melyik a domináns kezünk - több gyártó készít kifejezetten balkezesek számára is metszőollót.
  • Rugó és zár: A metszőolló nyílása a rugó erejétől függ. Vásárlás előtt figyeljük meg, hogy számunkra milyen keménység a legkényelmesebb. A zár arra való, hogy ha nem használjuk a metszőollót, akkor az éleket összezárt állapotban rögzítse, így elkerülhessük a baleseteket. Kényelmi szempont, ha a zár egy kézzel is kezelhető.

Ha nem szeretne sokat bajlódni a kiválasztással, és olyan metszőollót keres, amelyben biztosan nem fog csalódni, érdemes körülnéznie a Fiskars&Gerber termékek webáruházában!

Boldog kertész, szép kert

Egy kiváló minőségű metszőolló balesetmentes és gyors munkát, valamint sima, roncsolásmentes növényi metszéslapokat nyújt. Ezért alapvető követelmény vásárláskor, hogy az eszköz ne csak a használat, hanem a használója szempontjából is tökéletes legyen.

Ehhez nélkülözhetetlen egy éles, megfelelő penge, ami nem kopik hamar, emellett ergonomikusan kialakított nyelek a kényelmes fogásért, és prémium anyaghasználat a tartósságért. Amennyiben sikerül megtalálnia a legkiválóbb metszőollót, úgy garantáltan hosszú évekre hasznos munkaeszközre lelhet, amely hű társa lesz a kertje csinosításában.

Növények, kártevők
Tippek, trükkök
Növények, kártevők
Tippek, trükkök
Növények, kártevők
Tippek, trükkök
Növények, kártevők
Tippek, trükkök
További anyagok