25 °C, Budapest
25 °C
Budapest
Holnap
21°
Holnapután
17°
Csütörtök
23°
2022.08.15. hétfõ, Mária
filter.hu filter.hu

Minden, amit tudni kell a szlovák autópálya matrica vásárlásról

A magyar fizetős útszakaszokra könnyen és egyszerűen, többféle módon is megvásárolhatjuk az autópálya matricákat. Mi a helyzet a szomszédos országban, Szlovákiában, matrica-ügyben? Típusok? Árak? Íme!

Míg a magyar utakra akár benzinkutakon, akár online vagy SMS-ben is vásárolhatunk autópálya matricát, addig a szlovákiai fizetős útszakaszokra kizárólag online vehetjük meg az e-matricát. Ezért, aki külföldi utazást tervez, azaz Szlovákiában szeretne egyet pihenni, kirándulni vagy csak átutazik, mindenképpen jó, ha nemcsak előre tájékozódik a feltételekről és árakról, hanem meg is vásárolja a számára legmegfelelőbb matricát.

A járműkategóriák

Tehát a szlovák autópálya matrica vásárlás elektronikus úton történik. A kijelölt szlovákiai autópálya- és autóútszakaszok használatáért útdíj fizetésre kötelezett járműkategóriákba tartoznak a 3,5 tonna össztömeg alatti, két nyomvonalú gépjárművek és járműszerelvények.

Illetve össztömegtől függetlenül az M1 kategóriába tartozó járművek, valamint az M1 vagy N1 kategóriába tartozó gépjárművekből álló járműszerelvények.

Autópálya matrica típusok

A szlovák e-matricát meghatározott időtartamra vásárolhatjuk meg, tehát ugyanúgy mint itthon, az ára független a megtett út hosszától. Vásárolhatunk 10 napos, 30 napos, valamint 365 napos és éves autópálya matricát.

Az éves matrica az adott naptári év január 1-étől vagy attól a naptól érvényes, amikor megvásároltuk, és a következő naptári év január 31-éig érvényes. Ettől eltérően a 365 napos autópálya matrica a vásárlás során megadott kezdő dátumtól számított 365 napig érvényes.

Az autópálya matrica árak

A járművekre vonatkozó autópálya matrica árai a következőképpen alakulnak. A 10 napos matrica ára 10 Euró, a 30 napos ára 14 Euró. A 365 napos és éves matrica ára egyformán 50 Euró. A magyar díjakhoz képest ez közel azonos árakat jelent, a különbség az euró árfolyamától függ.

A vásárlás menete

Az online felületen ugyanazokat az adatokat kell megadni, mintha a magyar utakra vásárolnánk autópálya matricát.

Szükséges a jármű rendszámát és a nyilvántartó országot megadni. Meg kell adni a matrica érvényességi idejének kezdetét, valamint az e-mail címünket és a telefonszámunkat. Ezeket le kell ellenőrizni és indíthatjuk is a fizetést. A vásárlást igazoló e-mailt (fizetési bizonylatot) és az e-matrica e-mailt mindenképpen őrizzük meg.

Jó utazást kívánunk!