14 °C, Budapest
14 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Vasárnap
10°
2024.02.22. csütörtök, Gerzson
filter.hu filter.hu

Időutazás a Ferihegyi reptéren

Azt mindenki tudja, hogy a ferihegyi repülőtér 1-es terminálja 8 évvel ezelőtt bezárta kapuit az utazóközönség előtt. Az viszont már kevesek előtt ismert, hogy a Liszt Ferenc Repülőtér e részén reptérlátogatásra van lehetőség. Igazi, izgalmas időutazásban lesz részünk, ha ezt a programot választjuk!

2012 májusától a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér 1-es terminál nem fogad utasokat. A Malév csődjét követően költségcsökkentés miatt ekkor zárult be a terminál kapuja örökre. A bezárt ajtók mögött az idő is megállt a terminál minden szegletében. Minden úgy maradt, ahogy anno az utolsó utas látta. Akár mi is részt vehetünk egy időutazáson, hisz a terminál mindenki előtt nyitva áll, akit érdekel a repülés világa. A reptérlátogatás alkalmával bejárhatjuk az egész épületet a váróteremtől az irányítótornyokon át.

Egy kis történelem

Ferihegyi reptér több mint 80 éves múltra tekint vissza, hisz 1938-ban jelölték ki azt a Pestszentlőrinc, Rákoshegy és Vecsés közötti területet, ahol napjainkban is találjuk hazánk legnagyobb repterét. Az építkezések még a második világháború előtt elkezdődtek, de a légikikötő a háborúban igen komoly károkat szenvedett, így a 1940-es évek végén újjáépítése elkezdődött, mely 3 évig tartott. A területet az ott maradt robbanószerektől megtisztították, az épületeket renoválták vagy újra építették, illetve 1948-ban került betonozásra a mai 13R/31L futópálya. A légikikötő 1950. május 7-én került átadásra és mostani nevét 2011-ben kapta, Liszt Ferenc születésének 200-dik évfordulójának alkalmából.

A nagy utasforgalomnak köszönhetően 1985. novemberében megnyitotta kapuit a 2-es terminál, mely akkor újra a korszerű repterek közé emelte légikikötőnket. Ezt a terminált a Maléven kívül még négy nemzetközi légitársaság használta, de a többi ország légitársaságának gépei az 1-es terminálnál landoltak. A 90-es évek végén kevésnek bizonyult a két terminál a 4 millió utas kiszolgálására, így megépült a 2B terminál, mely megnyitásával az 1-es terminál forgalma lényegesen lecsökkent. Ezután főleg teher-, kisgépek és kormányzati különgépek fogadása történt, majd a 2005-ös felújítás után fapados légitársaságokat fogadott a bezárásig.

Időutazásra fel

A 1-es terminál látogatható bárki számára. Ha autóval érkezünk, akkor egészen az 1-es terminálig el tudunk menni és az ottani parkolót használhatjuk. Előzetes regisztráció szükséges, ahol az adatainkat meg kell adni, illetve érvényes okmányokkal kell majd megérkezni. A látogatás során megnézhetjük a hatalmas csarnokot, eljuthatunk mindenhova, ahova anno ellenőrzés után mehettünk, illetve még az ikonikus irányítótoronyba is felmehetünk ahol a csodás panoráma mellett érdekes információkat is megtudhatunk vezetőinktől a repülésről, a repülőtér irányításáról és az egykori ferihegyi életről. A séták megszervezése az Aeroparkkal együtt történik, így a reptérlátogatáson résztvevők ajándékutalványt kapnak, amivel az Aeroparkba kedvezményesen válthatják meg jegyüket.

Régi és új

Amíg az 1-es terminál szocreál stílusban és az akkori kornak megfelelő komforttal épült, addig a 2-es terminál ennek az ellentéte. Modern építészeti formákat követ kívül és belül. A mai kor kényelmének megfelelő kialakításának köszönhetően az utasok igen szeretik ezt a repteret. A terminál mellett több parkoló is kialakításra került, mely rövid vagy hosszú távú parkolásra is alkalmas, erről részletesen is tudunk tájékozódni a bud parkolás weboldalán. A komfortosság nemcsak az épületben van jelen. A Budapest Aeroport weboldalán igen hasznos információk olvashatunk, ellenőrizhetjük a járatokat és még a parkolóhelyünket is lefoglalhatjuk akár hónapokkal előre is, hogy azzal már ne kelljen foglalkoznunk indulás előtt.

Szeretjük
Nem szeretjük
Szeretjük
Nem szeretjük
Szeretjük
Nem szeretjük
Szeretjük
Nem szeretjük
További anyagok