25 °C, Budapest
25 °C
Budapest
Holnap
21°
Holnapután
17°
Csütörtök
23°
2022.08.15. hétfõ, Mária
filter.hu filter.hu

Miért válassz akkreditált nyelvvizsgát?

Sokféle nyelvvizsga közül lehet választani, és a bőség zavarában nehéz a döntés. Van azonban egy biztos mutató, az akkreditáció, ami útba tud igazítani a választásnál. De mit is jelent ez valójában?

Csak angolból harmincféle egynyelvű akkreditált vizsga létezik ma Magyarországon, de jó tudni, hogy akkreditáció nélkül is működhetnek vizsgaközpontok. Sok esetben akkor futunk bele az akkreditált és nem akkreditált nyelvvizsgák közötti dilemmába, mikor szembesülünk vele, hogy egy korábban letett vizsgát nem fogadnak el továbbtanulásnál, diplomaszerzésnél, esetleg munkahelyen a nyelvpótlék megállapításánál. Sok veszteni valónk van. Mi az, amitől az akkreditált vizsga többet tud? 

Mit jelent az akkreditáció?

Az akkreditáció alapvetően azt jelenti, hogy államilag elismert vizsgatípuson vettünk részt, akkreditált vizsgahelyen vagy nyelvvizsga központban és a nyelvvizsga bizonyítványt kiadó szolgáltató átesett egy akkreditálási, azaz tanúsítási folyamaton.

Az akkreditált nyelvvizsgák tanusítása minden esetben egy hosszú folyamat eredménye, aminek során komoly minőségbiztosítási kritériumrendszernek kell megfelelni a vizsga minden részének. Ez a kritériumrendszer garantálja a mérési standardokat és a konzisztens vizsgáztatási feltételeket. 

Nem minden vizsga akkreditált?

A válasz sajnos nem, és ezzel sokszor kicsit túl későn szembesülünk. A régebben a lektorátusi nyelvvizsga még elegendő volt a diploma megszerzéséhez, ezek azonban nem akkreditáltak. A jelenlegi rendszer már akkreditált középfokú vizsgát kér a diplomához, így sokan beleszaladtak abba a problémába, hogy második diplomájukhoz, vagy mesterképzésükben szerzett magasabb fokozatú bizonyítványukhoz nem elegendő a lektorátusi nyelvvizsga.

Csak a kétnyelvű vizsgák akkreditáltak?

Az akkreditáció nem függvénye annak, hogy egy- vagy kétnyelvű a nyelvvizsga. A jó hír az, hogy vannak egynyelvű akkreditált nyelvvizsgák is. Ezek sok ember számára könnyebbnek bizonyulnak, mert egyes problematikus feladattípusok itt nincsenek. Sokan véreznek el például a fordítási feladatokon, ami egynyelvű vizsgák esetében értelmetlen is lenne.

Vannak azonban olyan, külföldön elfogadott vizsgák, amik nálunk még nincsenek akkreditálva. Ha ilyen, nálunk még kevéssé ismert vizsga iránt érdeklődsz, érdemes megfontolni, hogy mit nyersz és mit veszítesz. Ha külföldi képző intézménybe mennél tovább, ahol az adott vizsgát elfogadják, akkor akkreditáció hiányában is neki lehet futni, de tudnod kell, hogy idehaza ezt a papírt nem fogják elismerni. 

Ilyen nyelvvizsga azonban igen kevés van, mert a legtöbb nemzetközileg elismert komoly nyelvvizsga már idehaza is átesett az akkreditációs tanúsításokon. Fontos azonban, hogy minden esetben pontosan tájékozódj és ennek függvényében dönts a megfelelő nyelvvizsga mellett.